Svet

Pašinjan: Jermenija napušta ODKB?

Pašinjan je izjavio i da je tekst mirovnog sporazuma između Jermenije i Azerbejdžana "skoro gotov", te da bi mogao da bude potpisan u narednih mesec dana
Pašinjan: Jermenija napušta ODKB?© Tanjug/Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

Jermenija će napustiti Organizaciju Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), izjavio je premijer te države Nikol Pašinjan.

Tokom obraćanja parlamentu, govoreći o porazu koji je ta država doživela u ratu sa Azerbejdžanom 2020. godine, on je rekao da su "krivi oni koji su formirali taj savez, čiji su članovi planirali rat protiv nas", nakon čega ga je jedan opozicioni političar upitao "zašto onda ne izađemo iz tog saveza".

"Izaći ćemo, da li vi to pokušavate da me zaplašite? To je u redu sa nama, mi ćemo odlučiti kada ćemo da izađemo", rekao je jermenski premijer, prenosi TASS.

Pašinjan je u februaru 2024. rekao da je Jerevan zamrznuo svoje učešće u ODKB, a u martu da će Jermenija napustiti tu organizaciju ako ona ne odgovori na pitanja koja je Jerevan postavio u vezi sa suverenom teritorijom zemlje.

Kasnije je pres-služba Ministarstva spoljnih poslova Jermenije saopštila da će se ta republika "uzdržati od donošenja odluka o budžetu ODKB-a za 2024. i učešća u finansiranju aktivnosti organizacije predviđenih ovom odlukom".

Ta nekadašnja sovjetska republika je bila jedna od osnivača ODKB-a 1994. godine.

Pašinjan je izjavio i da je tekst mirovnog sporazuma između Jermenije i Azerbejdžana "skoro gotov", te da bi mogao da bude potpisan u narednih mesec dana.

SAD i Jermenija juče su najavile da nameravaju da svoje bilateralne odnose podignu na nivo "strateškog partnerstva", pri čemu će Vašington pomagati Jerevanu u "trgovini, vojnim pitanjima, izmenama pravosudnog sistema i demokratskoj praksi".

image