Svet

Amerika šalje drugi raketni sistem "patriot" u Ukrajinu

Ukrajina traži sve više oružja sa napredovanjem ruskih snaga
Amerika šalje drugi raketni sistem "patriot" u UkrajinuGetty © MikeMareen

Sjedinjene Države poslaće drugu raketnu bateriju "patriot" u Ukrajinu, rekli su "Blumbergu" izvori, nakon što je Vladimir Zelenski zatražio još oružja od Zapada.

"Njujork tajms" je ranije objavio da je predsednik SAD Džozef Bajden potpisao slanje drugog "patriota" u Ukrajinu. Zvaničnih potvrda za sada nema.

Zelenski je više puta pozivao saveznike da pošalju više "patriota", zajedno sa drugim sistemima protivvazdušne odbrane, pošto ruske snage sve više napreduju. "Patriot", koji košta oko milijardu dolara, veoma je tražen širom sveta, a SAD i druge zemlje koje ga koriste nemaju dovoljno viškova.

SAD su 2022. objavile da šalju jednu bateriju "patriot" i da su nastavile stalnu isporuku projektila. Nemačka se prošlog meseca obavezala da će poslati još jedan sistem "patriot".

Bajden i Zelenski trebalo bi da zajedno održe konferenciju za novinare na marginama samita Grupe sedam u Italiji. Američki predsednik je odlučan da pokaže svoju podršku Ukrajini zbog zabrinutosti da bi Donald Tramp mogao da smanji pomoć SAD ako pobedi na izborima u novembru.

image