Bivši zvaničnik Pentagona: Naoružavanje ukrajinskih neonacista znak američkog očaja

Vašington samo pokušava da podbode Moskvu dozvoljavajući zloglasnoj brigadi Azov da koristi američko oružje, kaže Majkl Maluf

Odluka Vašingtona da dozvoli ozloglašenoj ukrajinskoj brigadi Azov da koristi američko oružje je potez očajnika, koji samo potvrđuje tvrdnju Rusije da se bori protiv neonacizma u Ukrajini, rekao je Majkl Maluf, bivši viši analitičar bezbednosne politike u američkom Ministarstvu odbrane.

Američki Stejt department ukinuo je početkom sedmice zabranu isporuke oružja brigadi Azov, koju je Kongres uveo 2018. zbog povezanosti jedinice sa neonacizmom. Vašington navodi da nedavna revizija nije pronašla "nikakve dokaze" da vojna formacija krši zakon koji zabranjuje Vašingtonu da pomaže stranim jedinicama snaga bezbednosti koje nekažnjeno krše ljudska prava.

"Jasno je da grupa Azov nije preko noći prešla iz grešnika u svece", rekao je Maluf za RT internešenel. "Još uvek postoji spisak zločina koje su počinili, kršenja ljudskih prava… i dalje ih vidite kako marširaju kao grupa sa svojim simbolima, disciplinovani u podršci fašizmu."

Ova promena stava o brigadi Azov znači da "više ne možete da verujete ni u šta što kaže Stejt department, a kamoli obaveštajna zajednica", naglasio je on.

Prema rečima bivšeg zvaničnika Pentagona, ovaj potez SAD je "znak očaja" i zakasneli pokušaj da se "podigne moral" Ukrajincima usred ruskog napredovanja.

"Dovodim u pitanje razloge želje da nastavimo da podržavamo ovakvu nacističku organizaciju jer je rat u suštini već izgubljen. Podržati Azov samo doliva ulje na vatru... i jača i jača gledište Rusije da se radi o borbi protiv nacizma u Ukrajini", rekao je on.

Maluf je primetio da borci Azova "nisu baš bili uspešni" u borbi - poraženi su u Marijupolju na početku sukoba. Malo je verovatno da prošli bolje da su bili naoružani američkim oružjem, smatra on.

Ukidanje zabrane je pokušaj SAD da podbode Ruse "zbog njihovog nepokolebljivog protivljenja nacizmu" i neće dovesti do bilo kakvih promena na bojnom polju, naglasio je bivši zvaničnik Pentagona.