Svet

NATO od Ukrajine preuzima upravljanje isporukom američkog oružja; Zaharova: SAD uvlače EU u sukob

Stoltenberg je naglasio da članice NATO pojačavaju akcije protiv "ruskih napora da destabilizuju njihove teritorije"
NATO od Ukrajine preuzima upravljanje isporukom američkog oružja; Zaharova: SAD uvlače EU u sukob© Antonio Masiello/Getty Images

NATO će preuzeti koordinaciju isporuke oružja Ukrajini od SAD-a, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Očekujem da će ministri odobriti plan za NATO da vodi koordinaciju sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini" rekao je Stoltenberg novinarima uoči dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

On je izjavio da je u pitanju ključni element američkog paketa za Ukrajinu na vašingtonskom samitu, "zajedno s dugoročnim finansijskim obećanjem".

Stoltenberg je dodao da članice NATO pojačavaju akcije protiv "ruskih napora da destabilizuju njihove teritorije".

"Saveznici preduzimaju odlučne mere, hapse i pokreću pravne postupke protiv neprijateljskih akata širom zemalja NATO, čija su obeležja sabotaža, akti nasilja, sajber napadi i dezinformacije. Akcije Rusije nas neće sprečiti da podržavamo Ukrajinu", dodao je on.

"Da li zemlje Evropske unije shvataju da ih Vašington pod zastavom NATO-a uvlači u direktan sukob sa Rusijom", upitala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Histerično pumpanje zapadne javnosti tezom o navodnoj "neposrednoj agresiji Rusije na zapadne zemlje" znači samo jedno - Bajdenovoj administraciji potrebno je još krvoprolića na evropskom kontinentu kako bi sprečili kolaps sopstvene vlasti i američke ekonomije", ocenila je ona.

Stoltenberg zabrinut zbog "opasne ruske nuklearne retorike"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg govorio je o naporima Alijanse da prilagodi svoje sposobnosti "trenutnim sigurnosnim pretnjama", uzimajući u obzir, kako je rekao, "najnoviju nuklearnu retoriku i vežbe Rusije".

Pre sastanka ministara odbrane NATO-a, na kojem će biti reči i o nuklearnim planovima Alijanse, izjavio je da je nuklearno oružje NATO-a "poslednje obezbeđenje sigurnosti" i sredstvo za očuvanje mira.

Kako navodi Rojters, iako je poznato da SAD raspolažu nuklearnim bombama na nekoliko lokacija u Evropi, NATO retko javno govori o tom oružju.

Raspravljajući o onome što je nazvao "trajnom adaptacijom" nuklearnog arsenala NATO, Stoltenberg je rekao da je Holandija u junu proglasila prve avione F-35 spremnim da nose nuklearno oružje i rekao da SAD modernizuju svoje nuklearno oružje u Evropi.

Osvrnuo se i na, kako je rekao, "povećanu rusku aktivnost" u vezi sa njenim nuklearnim sposobnostima.

"Ono što smo videli tokom poslednjih godina i meseci je opasna nuklearna retorika sa ruske strane... Takođe vidimo i neke vežbe, nuklearne vežbe sa ruske strane", rekao je iako je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da je upotreba nuklearnog oružja moguća u određenim slučajevima, ali da "nema takve potrebe".

image