Svet

"Politiko" o sastanku G7: Poslednja večera i Đorđa Meloni

Ovo je verovatno najslabiji skup lidera sedam najrazvijenijih ekonomija sveta, budući da se gotovo svi za stolom samita suočavaju sa slabim političkim rejtingom, neizvesnim predizbornim kampanjama i mnoštvom problema kod kuće
"Politiko" o sastanku G7: Poslednja večera i Đorđa Meloni© Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Samit G7 u južnom italijanskom primorskom letovalištu Borgo Egnacija predstavlja verovatno najslabiji skup lidera koji je grupa okupljala godinama, piše "Politiko". Većina prisutnih je ometena izborima ili domaćim krizama, razočarana posle godina provedenih na funkciji ili se očajnički drže za vlast.

Francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Riši Sunak bore se u vanrednim izbornim kampanjama na koje su pozvali u poslednjim naporima da preokrenu svoju političku sreću.

Nemačkog kancelara Olafa Šolca ponizili su na izborima za Evropski parlament prošlog vikenda desničarski nacionalisti, a uskoro bi i sam mogao da bude svrgnut s vlasti. Džastin Trudo, koji je devet godina premijer Kanade, otvoreno je govorio o napuštanju svog "ludog" posla.

Japanski premijer Fumio Kišida ima najniži lični rejting uoči izbora krajem godine. 

A tu je i Džo Bajden.

Sin 81-godišnjeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Hanter, proglašen je krivim za nelegalno posedovanje oružja u utorak, jedva dve nedelje pre prve ključne debate njegovog oca sa Donaldom Trampom u predsedničkoj kampanji koju je demokrata u ozbiljnoj opasnosti da izgubi.

S druge strane, po oceni "Politika", italijanska premijerka Đorđa Meloni ne prestaje da pobeđuje. Dve godine nakon što je došla na vlast kao lider krajnje desničarske partije Braća Italije, obožavateljka Tolkina iz rimskog radničkog naselja poboljšala je izborni rezultat svoje stranke na evropskim izborima u nedelju. Ona je sada spremna da igra ključnu ulogu u oblikovanju budućeg pravca politike EU u Briselu.

Ali Melonijeva ne vodi supersilu. Na međunarodnoj sceni Italija, deveta po veličini ekonomija, može da uradi samo toliko.

Mesecima, pod italijanskom upravom, zvaničnici u Evropi i SAD pokušavaju da izjednače svoje razlike kako bi objavili plan G7 da se ruska sredstva zamrznuta u zapadnim bankama iskoriste za obezbeđivanje ogromnog kredita Ukrajini.

Ali uoči samita još uvek nema naznaka dogovora. Umesto toga, evropski zvaničnici izražavaju opipljiv gnev zbog predloga SAD za podelu tereta finansiranja kao nerazumno jednostranog i potencijalno ogromne odgovornosti za EU.

Ako se predlog zajma ne može potpisati u Pulji, rizikuje se da se pregovori odvuku duboko u leto i opasno blizu američkih izbora u novembru. Malo evropskih zvaničnika je uvereno da će se, ako Tramp pobedi, pokazati kao pouzdan saveznik u ukrajinskom ratu protiv Rusije. I bez obzira na ishod, predsednička kampanja koja dostiže vrhunac neće biti povoljan trenutak za sklapanje multilateralnih sporazuma sa Amerikom.

To, međutim, ne čini dogovor G7 verovatnijim. Svi zvaničnici za stolom samita imaju razloga da budu zaokupljeni domaćim brigama, ništa manje nego francuski predsednik, upleten u vanrednu izbornu kampanju koju je sam smislio.

U Kanadi, Trudo je nekada težio da bude "direktor" G7. Uprkos preokretima širom sveta, Trudoova kancelarija i dalje veruje da G7 funkcioniše "izuzetno efikasno", ali sa sledećim izborima u Kanadi na horizontu, sunce bi moglo da zađe i za Trudoa. Očekuje se da će izgubiti od svog glavnog izazivača, vatrenog lidera konzervativaca Pjera Polijevra.

U Velikoj Britaniji, Sunak se suočava sa istorijskim porazom svoje Konzervativne stranke nakon 14 burnih godina na vlasti. Bajden takođe ide u Italiju usred predstojećih izbora i nepovoljnih anketa. 

Ipak, čak i ako svetski zvaničnici ne mogu da naprave iskorak u finansiranju Ukrajine, samit predstavlja priliku barem za njihovog domaćina.

Prema rečima italijanskih zvaničnika, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, Melonijeva će iskoristiti samit da unapredi interese Italije. Ona je takođe spremna da se uključi u razgovore sa liderima EU o tome ko bi trebalo da se nađe na najvišim mestima u bloku, uključujući potencijalno ponovno imenovanje Ursule fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije.

image