Svet

EU kaznila Mađarsku sa 200 miliona evra zbog migranata: Orban oštro reagovao

200 miliona evra, kao i milion evra dnevno iznos je kazne zbog nesprovođenja promena u svojoj politici postupanja prema migrantima i tražiocima azila, saopštio je Evropski sud pravde
EU kaznila Mađarsku sa 200 miliona evra zbog migranata: Orban oštro reagovao© Tanjug/AP Photos/Petros Giannakouris

Mađarska će morati da plati kaznu u iznosu od 200 miliona evra zbog nesprovođenja promena u svojoj politici postupanja prema migrantima i tražiocima azila, saopštio je danas najviši sud EU, Evropski sud pravde.

Sud pravde EU u Luksemburgu osudio je Mađarsku na novčanu kaznu od 200 miliona evra, kao i na isplate od milion evra dnevno, zbog odbijanja da se pridržava prethodnih sudskih odluka vezanih za kršenje evropskih pravila o prijemu potražioca azila da ostanu u Mađarskoj do konačne odluke o njihovoj žalbi, kao i zbog proterivanja državljana trećih zemalja koji ilegalno borave.

"Taj propust, koji se sastoji u namernom izbegavanju primene zajedničke politike EU u celini, čin je bez presedana i predstavlja izuzetno ozbiljno kršenje zakona EU", navodi se u današnjoj sudskoj presudi.

Mađarska vlada je ranije tvrdila da je presuda iz 2020. godine sporna jer je već zatvorila tzv. tranzitne zone i pooštrila pravila koja zabranjuju buduća podnošenja zahteva za azil.

Prema sadašnjem mađarskom zakonodavstvu, migranti mogu samo da podnesu zahteve za azil van granica Mađarske u njenim ambasadama u susednoj Srbiji ili Ukrajini.

Orban je rekao 2021. da će Mađarska održavati postojeći režim prema azilantima i posle presude suda EU iz 2020. godine.

Evropska komisija (EK) podnela je drugu prijavu protiv Mađarske sudu EU početkom 2022. godine, navodeći da Mađarska nije preduzela sve neophodne mere da bi postupila u skladu sa presudom iz 2020. godine, navodi se u saopštenju za javnost.

Orban: Migranti važniji od sopstvenih građana

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je današnja odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku u iznosu od 200 miliona evra i dodatnih milion evra dnevno zbog politike migracija nečuvena i neprihvatljiva.

Orban navodi da je Mađarska kažnjena zbog, kako je naveo, odbrane granica EU.

"Izgleda da su ilegalni migranti važniji briselskim birokratama od evropskih građana", naveo je Orban na nalogu na Iksu.

Evropski sud pravde je takođe ukazao da sve države članice moraju da se pridržavaju sudskih odluka i otklone ova kršenja, u suprotnom mogu biti izrečene finansijske sankcije.

image