Svet

Velika Britanija uvela nove antiruske sankcije: Na spisku i Moskovska berza

Na spisku su 42 fizička i pravna lica
Velika Britanija uvela nove antiruske sankcije: Na spisku i Moskovska berza© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Velika Britanija je proširila spisak antiruskih sankcija, a na spisku je Moskovska berza u Sankt Peterburgu, kao i 42 fizička i pravna lica.

Istovremeno, sankcije su uvedene i protiv predsednika uprave Moskovske berze Jurija Denisova.

Na udaru sankcija je i Nacionalni klirinški centar, Nacionalni depozitar za poravnanje, a na crnu listu London je dodao i najveću osiguravajuću kompaniju "Ingostrah", navodi se u saopštenju britanske vlade.

Nove kaznene mere obuhvataju rusku grupu "Eko Šiping" (Eko Shipping) i nekoliko kompanija sa sedištem u Kini.

Sankcije su, takođe, usmerene na kompaniju "Hengšui Juanhem Trejding" (Hengshui Yuanchem) sa sedištem u Kini i "HK Hengbangvei Elektroniks" (HK Hengbangwei Electronics) iz Hong Konga, zbog navodnog učešća u "destabilizaciji Ukrajine" i "podrivanju ili ugrožavanju teritorijalnog integriteta, suvereniteta ili nezavisnosti Ukrajine".

Ograničenja se tiču brojnih ruskih biznismena i kompanija, među kojima je i ćerka-kompanija "Rosatoma" – "Rusatom Arktik", kao i avio-prevoznik "Volga-Dnjepar".

Kako se navodi, zbog veza sa Rusijom na spisku su se našle i kompanije iz Kine, Kirgizije, Turske, Izraela, Centralnoafričke Republike i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Američko ministarstvo finansija juče je objavilo nove sankcije za više od 300 subjekata i pojedinaca s ciljem da se Rusiji onemogući pristup proizvodima i uslugama potrebnim za održavanje vojne proizvodnje za rat u Ukrajini, uključujući desetine kineskih dobavljača.

Ministarstvo trgovine SAD na listu entiteta sa trgovinskim ograničenjima dodalo nekoliko adresa u Hong Kongu, u cilju sankcionisanja kineskih firmi zbog navodnog ilegalnog preusmeravanja čipova u Rusiju.

Prethodno je Moskovska berza saopštila da prestaje da trguje američkim dolarima i evrima zbog američkih sankcija.

Prema saopštenju berze, na tržištu deviza i retkih metala trgovaće se svim valutama, izuzev valutnog para američkim dolar/evro.

Istovremeno, na berzi fjučersa sve će funkcionisati uobičajeno.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država juče je objavilo osmi paket antiruskih sankcija, uvrstivši na sankcioni spisak više od 30 osoba i 200 organizacija iz Rusije, ali i Kine.

Sankcije se odnose i na rusku finansijsku infrastrukturu, uključujući Moskovsku berzu, Nacionalni klirinški centar, osiguravajuće društvo SOGAZ i dr.

image