Prvi značajan korak u pregovorima: Kolumbija sve bliže okončanju građanskog rata

Pakt predstalja prvi značajan korak u mirovnim pregovorima koji se vode između vlade i levičarske ELN, koja je poslednja pobunjenička grupa koja je još aktivna u sukobu koji traje oko 60 godina

Predsednik Kolumbije Gustavo Petro izjavio je da su mirovni pregovori između vlade i pobunjeničke Oslobodilačke nacionalne armije (ELN) napredovali i da je postignut dogovor o prvoj tački sporazuma.

Naime, obe strane su se usaglasile da se domorodačkoj zajednici Embera (autohtoni narod Paname i Kolumbije) omogući povratak na teritoriju na zapadu zemlje, rekao je Petro, prenosi "Al Džazira".

"Prva tačka dogovora koju smo postigli sa ELN, za samo nedelju dana dijaloga, je povratak domorodačkog naroda Embera u njihove rezervate", rekao je Petro juče tokom obraćanja u Dabeibi, gradu na severozapadu Kolumbije.

On, međutim, nije precizirao kada će se Embere vratiti u departmane Čoko i Risaralda koji se nalaze u zapadnoj Kolumbiji.

Ovaj pakt predstalja prvi značajan korak u mirovnim pregovorima koji se vode između vlade i levičarske ELN, koja je poslednja pobunjenička grupa koja je još aktivna u sukobu koji traje oko 60 godina

Emberi su, inače, pobegli zbog sukoba sa narko-bandama i zabranjenim desničarskim oružanim grupama. ELN ima oko 2.500 članova, a u prošlosti je optuživana da je do novčanih sredstava dolazila pomoću trgovine drogom i ilegalnog rudarenja. Mnogi od raseljenih sada žive Bogoti, u glavnom gradu Kolumbije i održavaju proteste u parkovima, a često se i sukobljavaju sa policijom.

Pregovori, čiji je cilj okončanje višedecenijskog sukoba u zemlji, obustavljeni su 2019. godine, ali su nastavljeni prošlog meseca u Venecueli.

Petro je bivši član pobunjeničke grupe M-19, a predsednik je postao u avgustu kada je obećao da će doneti "potpuni mir" Kolumbiji. Nakon stupanja na dužnost započeo je pregovore sa ELN, u sklopu politike "potpunog mira", a pregovori su nastavljeni iako još uvek nije postignut prekid vatre.

ELN se obavezao da će dozvoliti "procese humanitarne pomoći" kao deo okvira mirovnih pregovora koji su njeni lideri potpisali 2016. godine, sa vladom tadašnjeg predsednika Huana Manuela Santosa. Tada je nastao istorijski mirovni sporazum sa najvećom i najstarijom pobunjeničkom grupom u Kolumbiji, FARC-om. FARC i ELN su, inače, delovali u različitim delovima zemlje. Prethodni pokušaji pregovora sa ELN nisu bili uspešni, delimično zbog neslaganja u njenim redovima.

Dijalog između vlade i ELN prekinuo je Santosov naslednik Ivan Duke, nakon što je ta grupa 2019. godine izvela bombaški napad na policijsku akademiju u Bogoti kada je stradalo 20 ljudi.