Svet

Udružila se levica u Francuskoj, Makronova stranka pred uništenjem

Četiri levičarske partije koje izlaze na crtu francuskom predsedniku obećale su da će vratiti pravo građana da se penzionišu s 60 godina i da će povećati porez za pojedine kompanije
Udružila se levica u Francuskoj, Makronova stranka pred uništenjem© Tanjug/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP

Centristički savez francuskog predsednika Emanuela Makrona mogao bi da bude potpuno uništen nakon vanrednih parlamentarnih izbora budući da se nekoliko levičarskih stranaka dogovorilo da na njima nastupi zajednički.

Francuska komunistička partija, Ekolozi, Nepokorena Francuska i Socijalistička partija postigle su sporazum o koaliciji pod nazivom "Narodni front", a kako piše FT, nalazi ukazuju da bi Makrona prilično moglo da košta kockanje da raspusti parlament i održi prevremene izbore u nadi da će zaustaviti uspon krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja. To, bi, naime, moglo da dovede do njegovog "istiskivanja" u drugom krugu izbora.

Levičarski savez podržao je bivši predsednik Fransoa Oland, socijalista, a iako u sporazumu nije precizirano ko će biti njihov kandidat za premijera, postoji mogućnost da bi to mogao da bude Žan-Luk Melanšon iz Nepokorene Francuske.

Savez je u svom programu obećao da će preokrenuti penzionu reformu aktuelne vlade, vrati pravo na penzionisanje građana s 60 godina, poveća minimalnu platu i uvede dodatni porez na profit za određene firme, rekli su lideri saveza novinarima u petak.  

"Finansiraćemo ovaj veoma ambiciozan projekat iz džepova onih koji imaju sredstva da to plate", rekao je predsednik Socijalističke partije Olivije For, prenosi "Blumberg".

Levičarski savez saopštio je da će odbiti fiskalni pakt EU koji reguliše dugove i deficite, i predložiti evropski sporazum o klimatskim promenama i hitnim socijalnim potrebama. Takođe je rečeno da će dekretom zamrznuti cene osnovnih potrepština kao što su hrana, energija i gorivo.

Makron je u nedelju, 9. juna, nakon objavljivanja preliminarnih rezultata za poslanike EP, saopštio da raspušta vladu Francuske i najavio parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul.

Na izborima za EP, Makronova stranka Preporod osvojila je 14,56 odsto glasova, čime je dobila 13 mandata, dok je stranka Le Penove osvojila 30 mandata sa 31,47 odsto glasova.

image