Svet

Gužva na kubanskoj obali: Odmah posle ruskih brodova uplovila američka podmornica

Samo dan nakon što su ruska fregata, podmornica na nuklearni pogon, naftni tanker i spasilački brod ušli u Havanski zaliv, SAD su poslale podmornicu na nuklearni pogon
Gužva na kubanskoj obali: Odmah posle ruskih brodova uplovila američka podmornica© Tanjug/AP Photo/Ariel Ley

Podmornica američke mornarice uplovila je u zaliv Gvantanamo, dan nakon što je na Kubu stigla flota ruskih ratnih brodova koja bi trebalo da učestvuje u vojnim vežbama na Karibima.

Američka Južna komanda saopštila je da je podmornica na nuklearni pogon, USS Helena, u četvrtak uplovila u vode blizu američke baze na Kubi, samo dan nakon što su ruska fregata, podmornica na nuklearni pogon, naftni tanker i spasilački brod ušli u Havanski zaliv posle vežbi u Atlantskom okeanu.

Uplovljavanje američke podmornice je deo "rutinske lučke posete" dok plovi kroz region koji pokriva Južna komanda, saopšteno je iz komande.

Drugi američki brodovi takođe prate i nadziru ruske vežbe, za koje zvaničnici Pentagona kažu da nisu pretnja po SAD.

"To nije iznenađenje. Ranije smo videli te vrste lučkih poseta. Naravno, ozbiljno ih uzimamo u obzir, ali te vežbe ne predstavljaju pretnju po SAD", izjavila je u sredu portparol Pentagona Sabrina Sing.

Ruski brodovi stigli su na Kubu manje od dve nedelje nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden dozvolio Ukrajini da koristi američko oružje za napade na rusku teritoriju.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je odred brodova ruske Severne flote, uključujući fregatu "Admiral Gorškov", naoružanu raketama "cirkon" i nuklearnu podmornicu "Kazanj" završio vežbe primene visokopreciznog oružja u Atlantskom okeanu i uplovio u luku u Havani.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov prokomentarisao je završetak vežbi ruskih brodova i njihov dolazak u luku Havane, rekavši da druge zemlje ne moraju da brinu o vojnim vežbama Rusije i da je to normalna praksa.

image