Svet

I Poljska odustala: Ne damo "patriot" Ukrajini

Sjedinjene Države treba da nađu "patriot" negde drugde, a ne da se oslanjaju na poljski arsenal, poručio je zamenik ministra odbrane Poljske
I Poljska odustala: Ne damo "patriot" UkrajiniGetty © Photo by NurPhoto/NurPhoto via Getty Images

Protivvazdušni sistem "patriot" koji je stacioniran u Poljskoj ne ide nikud, poručio je zamenik ministra odbrane te zemlje Cezari Tomčik komentarišući navode "Njujork tajmsa" da je predsednik SAD Džozef Bajden potpisao slanje drugog "patriota" u Ukrajinu.

"Poljska se nije saglasila s tim da prebaci raketnu bateriju u Ukrajinu. Poljski 'patrioti' brane poljsko nebo i ta činjenica se neće promeniti", napisao je Tomčik na Iksu.

Prema napisima "Njujork tajmsa", ovaj PVO sistem – drugi koji su SAD navodno poklonile Kijevu – trebalo je da dođe iz Poljske. Naime, Vašington bi povukao jedan od "patriota" koji se koristi zaštitu američkih snaga stacioniranih u ovoj evropskoj zemlji.

S tim u vezi, Tomčik je istakao da Sjedinjene Države treba da nađu "patriot" negde drugde, a ne da se oslanjaju na poljski arsenal.

Poljski mediji su pak naveli da sistem koji SAD navodno planiraju da poklone Kijevu štiti logistički centar u poljskom gradu Žešov koji uveliko koriste zapadni saveznici Ukrajine za njeno snabdevanje vojnom opremom.

Na ovu temu se ranije oglasio i šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbednost Jacek Sjever, u izjavi za Radio Zet, rečima da američki "patrioti" stacionirani u Poljskoj ne bi trebalo da idu u Ukrajinu, te zatražio sastanak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Džejkom Salivenom s ovim u vezi.

Sjever je podsetio i na "ključnu ulogu" njegove države i za snabdevanje ukrajinske vojske tako i za odbranu NATO-a.

Takođe, ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da Nemačka ne može da pošalje Kijevu još jedan PVO sistem "patriot" jer Berlin više nema kapaciteta da obezbedi više. Nemačka je inače već obezbedila ukrajinskim oružanim snagama tri "patriota".

image