Obuka ukrajinskih pilota za korišćenje američkih F-16 ne ide kako treba

Obučava se mali broj ukrajinskih vojnika koji pritom ne vladaju engleskim jezikom na potrebnom nivou i nema timova tehničara koji su neophodni za pravilno održavanje borbenih aviona, piše "Difens njuz"

Obuka ukrajinskih pilota za upravljanje američkim avionima F-16 ne ide dobro, mali je broj ukrajinskih vojnika koji prolaze obuku i nedostaje tehničkog osoblja, prenosi "Difens njuz", pozivajući se na američke zvaničnike.

"Sistem obuke za F-16 je prilično oskudan", rekao je viši zvaničnik američkog Ministarstva odbrane.

Pritom, kako se dalje navodi, samo mali broj ukrajinskih pilota je pogodan za obuku za upravljanje F-16. "Za pripremu je potrebno poznavanje ozbiljnog stručnog engleskog. Pored toga, za pravilno održavanje borbenih aviona su neophodni timovi tehničara", prenosi američki portal.

Trenutno je "desetak" pilota na obuci, rekao je drugi anonimni izvor i pojasnio: "To je premali broj, a pritom su to samo piloti."

Međutim, kako je rekao sagovornik, ne treba žuriti sa isporukom američkih aviona Kijevu, već treba sačekati trenutak kada bi to bilo korisno.

Amerika je pre otprilike godinu dana podržala ideju da evropske zemlje prebace borbene avione F-16 Kijevu, a prve bi to trebalo da urade Holandija i Danska. Tada je i počela obuka ukrajinskih pilota.

Amsterdam planira da isporuči američke avione već ove godine, dok Brisel namerava da ih isporuči do 2028. godine.

Moskva je više puta upozoravala zapadne države da isporuke naoružanja Ukrajini ni u kom slučaju neće promeniti situaciju na frontu, već će samo dodatno da produže sukob. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je poručio da će Rusija na isporuku američkih aviona F-16 da gleda kao namerni signal NATO-a "u nuklearnoj sferi".