Svet

Stoltenberg: Ukrajina ima pravo da napadne vojne mete u Rusiji, samoodbrana nije eskalacija

Generalni sekretar NATO-a je priznao da je za Ukrajince sve teže da se bore protiv ruske vojske
Stoltenberg: Ukrajina ima pravo da napadne vojne mete u Rusiji, samoodbrana nije eskalacija© Tanjug/Bernd Wuestneck/dpa via AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Ukrajina ima pravo da napadne vojne ciljeve unutar Rusije kako bi se branila od napada.

"Ukrajina ima pravo da napadne vojne ciljeve na ruskoj teritoriji kao deo prava na samoodbranu, a mi imamo pravo da ih podržimo u odbrani. Samoodbrana nije eskalacija", rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanje "Glasa Amerike" u Briselu u sedištu NATO-a, gde je Alijansa sa partnerima održala 23. sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

Stoltenberg je pozdravio odluku saveznika i partnera da smanje ograničenja na upotrebu oružja protiv legitimnih vojnih ciljeva unutar Rusije.

"Granica i linija fronta su manje-više iste, i naravno, ako su ruske snage, artiljerija, raketne baterije bezbedne čim se nađu na ruskoj strani granice, postaje izuzetno teško za Ukrajince da se brane", rekao je on, prenosi Glas Amerike.

Sjedinjene Američke Države su nedavno odobrile Ukrajini da napada kopnene ciljeve unutar Rusije, posebno u oblasti Harkova.

image