Svet

Novi plan Šarla Mišela da sabotira reizbor Fon der Lajenove: Dajte premijeru Grčke njen posao

Micotakis je pak u više navrata isključivao da je zainteresovan za bilo koji posao u Briselu
Novi plan Šarla Mišela da sabotira reizbor Fon der Lajenove: Dajte premijeru Grčke njen posao© Photo by Pier Marco Tacca/Getty Images

Tragom informacija da šef Evropskog saveta Šarl Mišel nastoji da spreči reizbor Ursule fon der Lajen na poziciji predsednice Evropske komisije, "Politiko" navodi da je Mišel sada smislio da je na čelu EK zameni premijer Grčke Kirijakos Micotakis.

Na osnovu anonimnih izvora, briselski portal piše da Mišel na sve načine pokušava da spreči ostanak Fon der Lajenove, te da je i za svog potencijalnog naslednika izdvojio premijerku Danske Mete Frederiksen umesto bivšeg predsednika Vlade Portugalije Antonija Koste, koji se veoma dopada šefici EK.

Mišelova portparolka Ekaterina Kejsing je pak demantovala napise – vesti je nazvala lažnim i dodala da nijedno ime dosad nije "iskočilo".

U danima nakon izbora za Evropski parlament postignut je konsenzus između 27 šefova država i vlada EU da Fon der Lajenova dobije drugi mandat i da Kosta bude novi predsednik Evropskog saveta. 

"Politiko" insistira da uprkos dogovoru, Mišel nastavlja da nudi posao Fon der Lajenove i da je razgovarao s Micotakisom, koji je pri tome više puta rekao da nije zainteresovan za položaj u Briselu.

Prema rečima Aristotelije Peloni, direktorke za međunarodne strateške komunikacije grčkog premijera, Micotakis je "u više navrata isključivao da je zainteresovan za bilo koji posao u Briselu. Rekao je to jasno i glasno. On 100 posto podržava Ursulu fon der Lajen za predsednicu komisije, kao što je to činio od samog početka".

Ursula fon der Lajen (65) predvodi Evropsku komisiju od 2019. godine. Ona je prva žena na ovoj funkciji. Pre toga je obavljala funkciju ministra za porodična pitanja i ministra odbrane Nemačke.

image