Svet

Gde nema kapaciteta, ima volje? Ukrajina počinje da kupuje američki gas

Kijev želi da se odvoji od ruskog gasa uprkos nedostatku postrojenja za tečni gas
Gde nema kapaciteta, ima volje? Ukrajina počinje da kupuje američki gasGetty © Anton Petrus

Najveća ukrajinska privatna energetska kompanija saopštila je da je potpisala sveobuhvatan ugovor sa američkom kompanijom o isporuci tečnog prirodnog gasa (LNG) Ukrajini i istočnoj Evropi.

Ovo je prvi veliki sporazum o snabdevanju Ukrajine superhlađenim gorivom, jer Kijev nastoji da poveća svoju energetsku bezbednost i smanji rusku energetsku dominaciju u regionu.

Očekuje se da će podružnica DTEK grupe za trgovinu robom, "D.Trejding", kupovati LNG od američkog "Venčur globala", saopšteno je iz Kijeva. Dodaje se da je dogovor postignut na konferenciji o rekonstrukciji Ukrajine u Berlinu ranije ove nedelje.

"Ovim značajnim sporazumom ćemo pomoći jačanju ukrajinske bezbednosti snabdevanja prirodnim gasom, pomoći kontinuiranom oporavku i ekonomskom rastu u regionu i daljem jačanju evropske energetske bezbednosti", rekao je izvršni direktor "D.Trejdinga" Ivan Geliuh.

Ukrajinska kompanija će početi da uvozi LNG kasnije ove godine i nastaviće da kupuje gorivo do 2026. godine, preneo je "Fajnenšel tajms". Štaviše, Ukrajinci će kupovati do dva miliona tona tečnog gasa godišnje tokom 20 godina iz drugog postrojenja "Venčur globala", preneo je Rojters.

Ukrajina trenutno nema terminale za regasifikaciju za LNG, ali je DTEK navodno potpisao ugovore za korišćenje kapaciteta koji se nalaze u evropskim državama.

Kijev je ranije rekao da neće produžiti petogodišnji ugovor sa ruskim energetskim gigantom "Gaspromom" o tranzitu ruskog gasa iz gasovoda u Evropu nakon što on istekne krajem ove godine, i da istražuje opcije za alternativne isporuke.

Ranije ove nedelje, Vladimir Zelenski je rekao da je oko 80 odsto energetskih kapaciteta zemlje, uključujući elektrane na ugalj i deo hidroelektrane, uništeno ili oštećeno tokom sukoba sa Rusijom.

image