Svet

Orban poručio Le Penovoj i Melonijevoj: Udružite se već jednom

Ovo smo ranije sanjali, a onda smo se probudili i ispostavilo se da dve dame ne mogu da se dogovore, požalio se mađarski premijer
Orban poručio Le Penovoj i Melonijevoj: Udružite se već jednomGetty © SOPA Images / Contributor

Mađarski premijer Viktor Orban kritikovao je šefice desničarskih stranaka u Italiji i Francuskoj što nisu postigle dogovor o udruživanju u sledećem sazivu Evropskog parlamenta.

Takav savez, ako mu se pridruže i drugi desničarski poslanici u Evropskom parlamentu, "bila bi najveća parlamentarna frakcija u Evropi", rekao je Orban u intervjuu za radio "Košut".

"Ovo smo ranije sanjali, a onda smo se probudili i ispostavilo se da dve dame ne mogu da se dogovore", dodao je on.

Orbanovi komentari usledili su nakon što je liderka francuske krajnje desnice Marin le Pen prošlog meseca pozvala premijerku Italije Đorđu Meloni da se udruže.

"Ovo je trenutak da se ujedinimo, bilo bi zaista korisno... Mislim da ne treba da dozvolimo da nam ovakva prilika promakne", rekla je Le Penova za italijanski list "Korijere dela sera".

Stranka Đorđe Meloni Braća Italije, deo je grupe evropskih konzervativaca i reformista u Evropskom parlamentu, dok je Nacionalno okupljanje Marin Le Pen deo grupe Identitet i demokratija. Obe stranke su ovog meseca zabeležile velike pobede na evropskim izborima, postigavši najbolje rezultate u svojoj istoriji.

Ako bi udružili snage, bili bi druga najveća grupacija u Evropskom parlamentu, iza grupe desnog centra Evropske narodne partije (EPP).

Melonijeva, piše "Politiko", nije decidno odbacila mogućnost saveza sa EPP i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

image