Svet

RT Balkan analiza: Šta (ne) sadrži bezbednosni sporazum SAD i Ukrajine?

Ova "najobičnija pi-ar pokazna vežba" mogla bi da bude opasna po Vašington pošto ozvaničava umešanost SAD u rusko-ukrajinski sukob
RT Balkan analiza: Šta (ne) sadrži bezbednosni sporazum SAD i Ukrajine?www.globallookpress.com © Ettore Ferrari/Keystone Press Agency

Na prvi pogled, desetogodišnji bezbednosni sporazum koji su potpisali Vladimir Zelenski i Džozef Bajden na marginama samita lidera Grupe 7 (G7) u Italiji izgleda kao "najobičnija pi-ar pokazna vežba", kako ga opisuje novinar Nebojša Malić, on bi mogao imati veoma ozbiljne posledice po Vašington — ali možda ne na način na koji to američko rukovodstvo očekuje.

Sporazum teško da će promeniti situaciju na bojnom polju pošto se SAD nigde ne obavezuju da vojno intervenišu u slučaju napada na Ukrajinu, niti se čak navodi da će strane raditi na ukrajinskom putu u NATO, već tek na promovisanju "vrednosti" Alijanse i interoperabilnosti ukrajinskih snaga sa NATO-ovim. 

Vašington ističe da "namerava da podrži ukrajinske vojne snage, razvoj i transformaciju njenih vojnih sposobnosti kroz pun spektar borbenih funkcija, uključujući nabavku oružja, opreme, obuke i (pružanje) druge vrste pomoći, u koordinaciji sa partnerima" —ukratko, sve ono što je do sada radio, ističe Malić. A to, kako dodaje, "nije mnogo".

"Namera je očigledno bila da se ovim politika Vašingtona prema Kijevu zaštiti od povratka (bivšeg predsednika SAD Donalda) Trampa u Belu kuću. Problem je što pravosnažne međunarodne sporazume u SAD mora da ratifikuje Senat, a Bajden to izgleda ne namerava da uradi, iako može da računa na dovoljno proukrajinski nastrojenih Republikanaca da mu ovo prođe. Pitanje je zašto", navodi Malić.

Glavna razlika je to što je ovim dokumentom podrška Vašingtona Kijevu ozvaničena, a samim tim i umešanost SAD u rusko-ukrajinski sukob.

"Rusija bi mogla da upre u deo teksta gde piše da se SAD obavezuju da 'pomognu Ukrajini da pobedi u današnjem ratu' kao dokaz i priznanje direktne umešanosti Vašingtona u sukob. A upravo to su se SAD trudile svim silama da izbegnu sve vreme, da bi celu strategiju izgleda napustile samo kako bi se popravio Bajdenov rejting pred predsedničke izbore u novembru", ističe Malić.

Ukrajina je od 2023. godine sklopila slične sporazume i sa Velikom Britanijom, Francuskom, i Nemačkom. Ukupan broj potpisanih sporazuma je 17, dok Zelenski tvrdi da je "još deset u pripremi".

Ugovori nemaju snagu člana 5 Povelje NATO-a koja predviđa zajednički odgovor u slučaju napada na jednu članicu, a osmišljeni su tako da služe kao manje rizična zamena za članstvo Kijeva u Alijansi.

image