"Vels Fargo" otpustio radnike koji su simulirali da rade

Sada bivši zaposleni pokušali su da "stvore utisak aktivnog rada", navodi američki regulator bankarske industrije

Banka "Vels Fargo" otpustila je nekoliko zaposlenih jer su navodno simulirali da rade. Otkazi su, piše "Fajnenšel tajms", najnoviji primer obračuna kompanija sa osobljem koje ne poštuje pravila u eri hibridnog rada (delom kod kuće, delom u kancelariji).

Banka je saopštila da su radnici otpušteni prošlog meseca nakon što je utvrđeno da su pokušali da "stvore utisak aktivnog rada" kroz "simulaciju aktivnosti tastature", navodi se u podnescima "Finre", jednog od vodećih američkih regulatora industrije hartija od vrednosti.

Čini se da su svi zaposleni radili u odeljenju za investicije i upravljanje bogatstvom banke.

U saopštenju, "Vels Fargo" je naveo da "ne toleriše neetičko ponašanje" svojih zaposlenih.

U regulatornim podnescima nije navedeno koje su tehnike koristili zaposleni, niti da li su simulirali sa kancelarijskih ili kućnih računara.

Otpuštanja u "Vels Fargu" usledila su samo nekoliko nedelja nakon što je "Finra" ponovo uvela pravila na radnom mestu koja je suspendovala tokom pandemije, zahtevajući pomniji nadzor rada i menadžera i zaposlenih.

Mnoge kompanije upozorile su da će to podrazumevati inspekcije domova zaposlenih jer mnogi od pandemije rade "hibridno" - delom kod kuće delom u kancelariji.

"Vels Fargo" je bila jedna od banaka koja je prihvatila hibridni rad za većinu zaposlenih, zahtevajući od njih da budu u kancelariji samo tri dana u nedelji.