Svet

Vilders odustao od plana da političara rođenog u Izraelu postavi za ministra za imigraciju

Tajna služba je 2010. označila Markusovera zbog kontakata sa neimenovanom stranom obaveštajnom službom
Vilders odustao od plana da političara rođenog u Izraelu postavi za ministra  za imigracijuGetty © DeFodi Images News / Contributor

Holandski mediji pomno su pročešljali biografiju Gidija Markusovera, poslanika rođenog u Izraelu, koga je desničarska vladajuća Partija slobode ove nedelje nominovala za ministra za imigraciju.

Istraga je bila očekivana kada je u pitanju Markusover, kontroverzni, proizraelski i antimigrantski političar čiji su stavovi anatema za mnoge u Holandiji, objašnjava "Tajms of Izrael".

U međuvremenu, tajna služba AIVD vršila je sopstvenu procenu Markusovera, koga je već jednom označila 2010. zbog kontakta sa neimenovanom stranom obaveštajnom službom. U četvrtak uveče, AIVD je podelio svoju poverljivu bezbednosnu proveru Markusovera sa osnivačem Partije za slobodu Gertom Vildersom, koji je potom odbacio Markusovera u korist drugog poslanika.

Markusover će verovatno ostati u holandskom parlamentu, gde je od 2017. ali njegova diskvalifikacija zbog nagoveštaja da predstavlja "dugu ruku Benjamina Netanjahua" može politički da ga osakati i odrazi se i na druge proizraelske političare koji se suočavaju sa optužbama za dvostruku lojalnost.

image