Svet

Snouden: Kako su SAD iskoristile pandemiju da vode tajnu kampanju protiv Kine

Cilj Pentagona je bio da baci sumnje u vezi sa kineskim zdravstvenim proizvodima, posebno u vezi sa njihovim vakcinama
Snouden: Kako su SAD iskoristile pandemiju da vode tajnu kampanju protiv KineGetty © CFOTO/Future Publishing

Čuveni uzbunjivač Edvard Snouden podelio je na Iksu tekst agencije Rojters kako je američka vojska pokrenula je tajnu kampanju, na vrhuncu pandemije kovid 19, sa ciljem da diskredituje ono što je shvatila kao rastući uticaj Kine na Filipinima, naciji koja je posebno teško pogođena smrtonosnim virusom.

Agencija ističe da je cilj Pentagona bio da "baci sumnje" u vezi sa kineskim zdravstvenim proizvodima, posebno u vezi sa njihovim vakcinama.

Kako bi se to postiglo, korišćeno je "najmanje 300" lažnih naloga na društvenim mrežama da bi se kritikovao kvalitet maski i testnih kompleta kineske proizvodnje, kao i efikasnost i bezbednost prve vakcine dostupne na Filipinima - Sinovak.

Naime, kampanja je počela u proleće 2020, tokom mandata Donalda Trampa, i nastavila se do sredine 2021, već kada je na vlasti bio predsednik Džozef Bajden, šireći se i van jugoistočne Azije. Lažni nalozi su prikupili desetine hiljada pratilaca, a zbog propagande koju su širili, vrlo mali broj Filipinaca je bio voljan da dobije injekciju kineske kompanije.

Filipinci su se plašili da se vakcinišu

Tadašnji predsednik Filipina Rodrigo Duterte upravo je zbog toga 2021. godine zapretio da će uhapsiti one koji odbiju da se vakcinišu, a u to vreme brojke su bile alarmantne: samo 2,1 milion od 114 miliona građana bilo je potpuno vakcinisano, dok je broj slučajeva bolesti premašio 1,3 miliona, a skoro 24.000 Filipinaca je umrlo od virusa.

Prema izvorima uključenim u planiranje i izvođenje kampanje, Pentagon je ignorisao posledice sa kojima bi se suočilo filipinsko stanovništvo.

"Nismo ovo posmatrali iz perspektive javnog zdravlja. Gledali smo kako možemo da provučemo Kinu kroz blato", rekao je visoki vojni oficir uključen u program.

Da bi otkrio tajnu američku vojnu operaciju, Rojters je razgovarao sa više od dvadesetak sadašnjih i bivših američkih zvaničnika, kao i sa vojnim izvođačima, analitičarima društvenih medija i akademskim istraživačima.

Isto tako, pregledani su različiti tipovi dokumenata, zajedno sa publikacijama na društvenim mrežama kao što su Fejsbuk, Iks i Instagram i utvrđeno je da su neki od naloga koje je kreirala vojska, ostali aktivni više od pet godina.

Sve veći uticaj Kine razlog za tajnu operaciju

Agencija napominje da je Vašington sastavio svoj plan kao odgovor na pokušaje Kine da okrivi SAD za širenje virusa. Osim toga, Peking je počeo da se takmiči sa njim u snabdevanju lekovima i medicinskim potrepštinama zemalja u razvoju. 

Profesor medicine na Univerzitetu Džordžtaun Lorens Gostin podsetio je da Vašington nije uveo ograničenja na to koliko farmaceutske kompanije mogu da naplate za svoje vakcine, pa su nastavile da ih prodaju po visokim cenama.

"Ponude Kine za pomoć su uzdrmale geopolitičke uslove širom sveta u razvoju, uključujući Filipine", navodi se u izveštaju, uz napomenu da je "sve veći uticaj Kine podstakao napore američkih vojnih lidera da pokrenu tajnu propagandnu operaciju".

Dodaje se da su američki vojni lideri strahovali da bi "'kovid diplomatija' i kineska propaganda mogle da približe druge zemlje jugoistočne Azije, poput Kambodže i Malezije, Pekingu, podstičući njihove regionalne ambicije".

image