MSP Kube: Ne odobravamo ulazak američke podmornice u zaliv Gvantanamo

Ne sviđa nam se prisustvo na našoj teritoriji i tranzit kroz naše vode sile koja vodi zvaničnu i praktičnu neprijateljsku politiku prema Kubi, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Karlos Fernandes de Kosio

Kubanska vlada ne odobrava ulazak američke jurišne podmornice "USS Helena" u američku pomorsku bazu u zalivu Gvantanamo na Kubi, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Karlos Fernandes de Kosio, prenosi "Kubadebate".

"Znali smo za njihovo prisustvo jer su nas, u skladu sa procedurama koje smo godinama pratili, SAD unapred obavestile. Ali očigledno je da nam se ne sviđa prisustvo na našoj teritoriji i tranzit kroz naše vode sile koja vodi zvaničnu i praktičnu neprijateljsku politiku prema Kubi", kazao je Karlos Fernandes de Kosio.

Podmornica američke mornarice uplovila je u zaliv Gvantanamo, dan nakon što je na Kubu stigla flota ruskih ratnih brodova koja bi trebalo da učestvuje u vojnim vežbama na Karibima.

Američka Južna komanda saopštila je da je podmornica na nuklearni pogon, "USS Helena", u četvrtak uplovila u vode blizu američke baze na Kubi, samo dan nakon što su ruska fregata, podmornica na nuklearni pogon, naftni tanker i spasilački brod ušli u Havanski zaliv posle vežbi u Atlantskom okeanu.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je odred brodova ruske Severne flote, uključujući fregatu "Admiral Gorškov", naoružanu raketama "cirkon" i nuklearnu podmornicu "Kazanj" završio vežbe primene visokopreciznog oružja u Atlantskom okeanu i uplovio u luku u Havani.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov prokomentarisao je završetak vežbi ruskih brodova i njihov dolazak u luku Havane, rekavši da druge zemlje ne moraju da brinu o vojnim vežbama Rusije i da je to normalna praksa.