Peter Pelegrini preuzeo dužnost predsednika Slovačke

Tokom današnje ceremonije inauguracije, Pelegrini je položio zakletvu, čime je zvanično postao šesti predsednik u istoriji nezavisne Slovačke

Peter Pelegrini, pobednik u drugom krugu predsedničkih izbora u Slovačkoj i protivnik isporuke oružja Kijevu, preuzeo je danas dužnost predsednika te zemlje.

Tokom današnje ceremonije inauguracije, položio je zakletvu, čime je zvanično postao šesti predsednik u istoriji nezavisne Slovačke.

Pelegrini je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u Slovačkoj 6. aprila sa 53,12 odsto glasova, a u to vreme je bio na čelu republičkog parlamenta.

U drugom krugu uspeo je da pobedi bivšeg ministra spoljnih poslova Ivana Korčoka, koji je imao prozapadne stavove i zalagao se za punu podršku Kijevu.

Pelegrini deli mišljenje slovačke vlade o potrebi normalizacije odnosa Bratislave sa Moskvom, čiji je kvalitet naglo opao posle 24. februara 2022. godine i smatra da su se sankcije Rusiji u većini slučajeva pokazale kao neefikasne, te da su negativno uticale na stanovnike Slovačke.

Novi predsednik ne odbacuje ideju da EU ima jedinstveni pristup Ruskoj Federaciji u vezi sa situacijom u Ukrajini, ali primećuje potrebu da se uzme u obzir uticaj sankcija na ekonomije zemalja zajednice.

"Prilikom formiranja stava o tom pitanju, Slovačka treba da vodi računa o sopstvenim nacionalnim i državnim interesima", rekao je ranije Pelegrini.

On je takođe istakao da neće dozvoliti da Slovačka bude uvučena u sukob u Ukrajini i odbacio ideju o slanju stranih jedinica u tu zemlju.

Ovakav pristup, kako je ocenio, neće dati očekivane rezultate i samo će dovesti do pogibije hiljade vojnika i civila.