Svet

Predsednica Švajcarske o samitu: Pripremamo teren za direktne diskusije između strana u sukobu

Predsednica švajcarske Konfederacije precizirala je da će samo tri tačke mirovnog plana biti na programu samita: nuklearna bezbednost, prehrambena sigurnost i humanitarna pitanja – ratni zarobljenici i povratak ukrajinske dece iz Rusije
Predsednica Švajcarske o samitu: Pripremamo teren za direktne diskusije između strana u sukobuwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld

Švajcarska predsednica Viole Amherd poručila je danas da na mirovnom samitu o Ukrajini toj zemlji očekuje prve konkretne korake ka miru, dok je Vladimir Zelenski ocenio da bi samit mogao da bude "istorijski".

"Želimo konkretne etape, ali nećemo pregovarati o miru u hotelu u Birgenštoku", rekla je Amherd na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim pred početak samita i precizirala da je prva etapa "zajedničko razumevanje" principa budućeg mira uspostavljenog Poveljom UN, prenosi švajcarska RTS.

Predsednica švajcarske Konfederacije precizirala je da će samo tri tačke mirovnog plana biti na programu samita: nuklearna bezbednost, prehrambena sigurnost i humanitarna pitanja – ratni zarobljenici i povratak ukrajinske dece iz Rusije.

"Te tačke su zajedničke svim mirovnim predlozima koje su iznosile razne zemlje", naglasila je ona na pres-konferenciji u švajcarskom hotelu Burgenštok gde se samit održava.

Ahmerd je rekla da samit neće rezultirati mirovnim dogovorom, već će biti "napravljeni prvi konkretni koraci u tom pravcu".

"Pokušavamo. Pripremamo teren za direktne diskusije između strana u sukobu", rekla je švajcarska predsednica.

Dvodnevni mirovni samit o Ukrajini održava se uz učešće 100 delegacija iz celog sveta, ali ne i Rusije. Švajcarska vlada saopštila je da je 100 delegacija potvrdilo učešće, među kojima su 92 zemlje i osam organizacija.

Rusija nije pozvana na samit, ali je švajcarska vlada kao domaćin samita navela da će skup imati za cilj da "zajednički definiše mapu puta" kako da uključi Moskvu i Kijev u budući mirovni proces, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Švajcarska u januaru pristala da bude domaćin samita, na zahtev Vladimira Zelenskog, i da je pokušala da pridobije podršku za to među zemljama koje imaju bolje odnose sa Moskvom od vodećih zapadnih sila.

Rojters navodi da je Rusija odbacila samit kao gubljenje vremena, a da je Kina saopštila da mirovni pregovori nemaju smisla ako i Rusija i Ukrajina ne učestvuju.

Na samit u hotelu Birgenštok iznad jezera Lucern u centralnoj Švajcarskoj, pored Zelenskog dolaze između ostalog, potpredsednica SAD Kamala Haris, predsednik Francuske Emanuel Makron, lider Nemačke, Italije, Velike Britanije, Kanade, Japana i drugi.

"Na samitu bi trebalo da se razgovara i o oblastima od širokog međunarodnog značaja, kao što su potreba za nuklearnom i prehrambenom bezbednošću, sloboda plovidbe, kao i humanitarna pitanja kao što su ratni zarobljenici", rekao je švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis.

image