Svet

"Njujork tajms" je objavio navodni nacrt sporazuma Rusije i Ukrajine iz aprila 2022. godine

Prema nacrtu sporazuma, Ukrajina se kao neutralna država obavezuje da neće ulaziti ni u kakve vojne saveze, a takođe i da na svojoj teritoriji neće stacionirati strane vojne baze i kontingente
"Njujork tajms" je objavio navodni nacrt sporazuma Rusije i Ukrajine iz aprila 2022. godinewww.globallookpress.com © Belarusian Foreign Ministry

Američki list "Njujork tajms" objavio je navodni nacrt sporazuma između Moskve i Kijeva od 15. aprila 2022. godine, koji nikada nije potpisan.

Velika Britanija, Kina, Rusija, SAD i Francuska se u dokumentu navode kao garanti bezbednosti Ukrajine kao trajno neutralne države, dok se kao potencijalni garanti oko kojih nije bilo konsenzusa navode Belorusija i Turska.

Prema nacrtu sporazuma, Ukrajina se kao neutralna država obavezuje da neće ulaziti ni u kakve vojne saveze, a takođe i da na svojoj teritoriji neće stacionirati strane vojne baze i kontingente.

"Ukrajina se obavezuje da će zadržati svoju trajnu neutralnost, što je proklamovano i zapisano u Ustavu Ukrajine, dok države garanti priznaju, poštuju i garantuju status Ukrajine kao trajno neutralne države, a takođe se obavezuju da će obezbediti poštovanje ovog statusa na međunarodnom planu", navodi se u dokumentu.

Prema nacrtu, garancije velikih sila da će podržati Ukrajini u slučaju napada na nju nisu se odnositi na Krim i Sevastopolj. Ruska strana je planirala i da ih proširi na određene teritorije navedene u Dodatku br. 6, ali njegov sadržaj nije dat u dokumentu.

Iz nacrta proizilazi da je Ukrajina odbila da razgovara o međusobnom ukidanju sankcija, zabrana i restriktivnih mera uvedenih od 2014. Ovo pitanje nije uključeno u Saopštenje iz Istanbula od 29. marta 2022.

Takođe, kako se navodi u jednom od članova dokumenta, Ukrajina bi prihvatila ruski jezik kao zvaničan, te bi on "funkcionisao na ravnopravnoj osnovi sa ukrajinskim jezikom" u svim državnim institucijama.

U članku se navodi da Kijev mora da ukloni sva ograničenja upotrebe ruskog jezika u roku od 30 dana od potpisivanja sporazuma. Međutim, ukrajinska strana je navodno odbila da razgovara o ovom članu.

Osim toga, Kijev je odbio da razmotri odredbu o zabrani propagande i organizacija zasnovanih na idejama o superiornosti ljudi određenog porekla nad drugima, uključujući fašizam, nacizam, neonacizam i agresivni nacionalizam.

Pretpostavlja se da je Ukrajina u roku od 30 dana nakon potpisivanja ugovora trebalo da ukine sve zakone koji su protivni toj odredbi.

U intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu u februaru, predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da su diplomatske konsultacije u Istanbulu bile "skoro završene", ali je nakon povlačenja ruskih trupa iz Kijeva ukrajinska strana "odbacila" sve sporazume, nakon čega je i Vladimir Zelenski zabranio sve pregovore sa Moskvom.

image