Svet

Blinken: Pregovori mogući ako Moskva pokaže interesovanje za diplomatiju

Sve dok predsednik Rusije Vladimir Putin ne pokaže da je zainteresovan za smislenu diplomatiju, male su šanse za bilo kakav napredak, tvrdi državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken
Blinken: Pregovori mogući ako Moskva pokaže interesovanje za diplomatijuwww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken izjavio je da su pregovori sa Ruskom Federacijom mogući ako "Moskva pokaže interesovanje za diplomatiju".

"U diplomatiji uvek postoji vrednost ako su uključene strane, u ovom slučaju Rusija, zainteresovane za smislenu diplomatiju", rekao je Blinken za Si-Bi-Es.

On je naglasio da pregovori sa Rusijom neće biti na dnevnom redu sve dok "rukovodstvo te zemlje ne pokaže interesovanje za njihov suštinski ishod". Sada, prema njegovim rečima, Moskva pokazuje suprotno.

"Sve dok predsednik Vladimir Putin ne pokaže da je zainteresovan za smislenu diplomatiju, male su šanse za bilo kakav napredak", tvrdi američki državni sekretar.

Predsednik Francuske Emanuel Makron saopštio je juče da Pariz i Vašington treba da pripreme dijalog između Rusije i Ukrajine. Prema njegovi rečima, buduća arhitektura sistema bezbednosti u svetu mora uključivati i garancije bezbednosti za Rusiju.

Prošlog četvrtka, nakon razgovora sa Makronom, predsednik SAD Džozef Bajden kazao je da ne planira razgovore sa Putinom, ali i da je "potencijalno spreman za njih ako Rusija preduzme neophodne korake za rešavanje situacije u Ukrajini". Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele Kuće, ocenio je da Sjedinjene Države ne vide spremnost ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog da pregovara o rešavanju sukoba.

image