Svet

Samo nekoliko dana nakon stvaranja ujedinjenog bloka: Francuska levica već pred pucanjem

Levičarska koalicija je formirana u četvrtak, nakon intenzivnih pregovora između četiri stranke
Samo nekoliko dana nakon stvaranja ujedinjenog bloka: Francuska levica već pred pucanjem© Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

Novi francuski levičarski savez "Novi narodni front" već pokazuje znake pucanja, svega dva dana nakon što je formiran, piše "Fajnenšel tajms".

Lider partije krajnje levice Žan-Lik Melanšon preko noći je pokrenuo čistku umerenih kadrova u svojoj stranci koji su se zalagali za jedinstvo, što je izazvalo žestoku reakciju drugih levičarskih lidera. Olivije Fore, vođa socijalista, taj potez je nazvao "skandaloznim".

Stvaranje "Novog narodnog fronta" moglo bi ozbiljno da naškodi izgledima kandidata bliskih predsedniku Emanuelu Makronu, zato tako bi im značajno otežalo da se kvalifikuju za drugi krug izbora 7. jula. Prvi krug se održava 30. juna.

Mogućnost desničarske vlade sa levicom kao najvećom opozicionom snagom – obe grupe koje imaju planiraju da povećaju državnu potrošnju – uznemirila je finansijska tržišta, što je ove nedelje dovelo do rasprodaje francuskog duga i akcija.

Levičarska koalicija je formirana u četvrtak, nakon intenzivnih pregovora između četiri stranke. Iako su duboko podeljene po pitanju ekonomije, politike EU i Ukrajine, one su svoje razlike potisnuli u drugi plan kako bi maksimizirale svoje šanse protiv Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen.

Ali Melanšonova čistka je dovela u pitanje opstanak koalicije. Kontroverzni političar je sa liste izbornih kandidata svoje partije uklonio nekoliko kolega koji su ranije kritikovali njegove ekstremne stavove.

Takođe, on je na listu je uvrstio Adrijena Kvatenensa, svog štićenika i kontroverznog poslanika kojeg je supruga optužila za nasilje u porodici.

Melenšonovi kritičari kažu da je njegova lojalnost svom štićeniku izdaja levičarskih feminističkih principa. Kvatenens je u nedelju ujutru povukao svoju kandidaturu.

Političke stranke u Francuskoj se trude da sastave svoje liste kandidata za izbore pre isteka roka u nedelju popodne.

Bivši francuski predsednik Fransoa Oland potvrdio je u subotu da će se kandidovati za parlament kandidat "Narodnog fronta". Olandova kandidatura u njegovom rodnom regionu Korez iznenadila je kolege. Lider socijalista Fore je priznao da "nije bio upućen" da će se to dogoditi.

U isto vreme, predvodnica Nacionalnog okupljanja Marin le Pen je rekla je da neće pokušati da izbaci predsednika Emanuela Makrona ako pobedi na vanrednim parlamentarnim izborima.

"Poštujem institucije i ne pozivam na institucionalni haos. Jednostavno će postojati kohabitacija", rekla je Le Penova za list "Figaro".

image