Svet

Švajcarska: Novi samit o Ukrajini moguć pre izbora u SAD; Kanada: Organizujemo skup o žrtvama rata

Kanada planira da u narednom periodu organizuje međunarodni skup ministara spoljnih poslova posvećen žrtvama rata u Ukrajini, najavio je danas kanadski premijer Džastin Trudo
Švajcarska: Novi samit o Ukrajini moguć pre izbora u SAD; Kanada: Organizujemo skup o žrtvama rata© AP Photo/Laurent Cipriani

Ministar spoljnih poslova Švajcarske Injacio Kasis izjavio je da je moguće održavanje još jednog mirovnog samita o Ukrajini pre predsedničkih izbora u SAD, koji su zakazani za novembar.

Nakon dvodnevnog samita u centralnoj Švajcarskoj, ostalo je nejasno gde bi mogla da se održi sledeća mirovna konferencija o Ukrajini.

Kanada planira da u narednom periodu organizuje međunarodni skup ministara spoljnih poslova posvećen žrtvama rata u Ukrajini, najavio je danas kanadski premijer Džastin Trudo.

Kanadski premijer je ovu inicijativu najavio tokom razgovora sa Vladimirom Zelenskim i drugim liderima koji su učestvovali na globalnoj Mirovnoj konferenciji o Ukrajini koja je održana u Švajcarskoj, prenosi Rojters.

Završnu deklaraciju Mirovne konferencije o Ukrajini potpisalo je 80 zemalja ukuljučujući i Srbiju, ali ne i zemlje BRIKS-a, kao ni Meksiko, Indonezija i Tajland, preneli su ranije švajcarski mediji.

image