Svet

Ko je Žordan Bardela? Najveći protivnik Makrona, kandidat za novog premijera sa samo 28 godina

Bardela nikada nije pohađao fakultet, nema iskustva u vladi i nikada nije radio van Nacionalnog okupljanja, osim mesec dana u očevoj firmi
Ko je Žordan Bardela? Najveći protivnik Makrona, kandidat za novog premijera sa samo 28 godina© AP Photo/Thomas Padilla

Predsednik francuske stranke krajnje desnice Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela bi uskoro mogao da postane francuski premijer sa samo 28 godina. U Francuskoj se sada o Bardeli otvoreno govori kao o sledećem premijeru zemlje pošto se za dve nedelje održavaju vanredni parlamentarni izbori koje je raspisao francuski predsednik Emanuel Makron nakon što je njegova stranka Preporod izgubila od Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament (EP) koji su održani 9. juna. 

Ukoliko Nacionalno okupljanje ostvari još jednu veliku pobedu nakon drugog kruga glasanja na parlamentarnim izborima 7. jula, onda Makron neće imati izbora osim da iz te stranke odabere mandatara i u tom slučaju se očekuje da će Bardela biti imenovan za premijera.

Francuzi znaju da je Bardela ostvario munjeviti uspon nakon što je bio nezaposlen posle napuštanja škole u ​​severnom predgrađu Pariza do štićenika liderke Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen i imenovanja za predsednika stranke.

Bardela je dobar govornik, navodi Bi-Bi-Si, ističući da javnost ne zna koju ideologiju zastupa i kakav je kao čovek.

Poznato je da je Bardela odrastao u siromašnoj porodici u predgrađu Pariza, Sen Deni, i da je nakon što je živeo sa pošastima droge, siromaštva, bezakonja i nekontrolisane imigracije poverovao da samo krajnji desničari mogu da reše te probleme.

Bardelu je odgajala samohrana majka, a oba roditelja su mu italijanskog porekla, dok je otac imao baku Alžirku.

Bardela je postao član Nacionalnog okupljanja sa 17 godina, a njegov uspon u stranci je bio meteorski.

Bardela je 2017. godine imenovan za portparola stranke, 2019. postao je poslanik EP, a 2022. predsednik Nacionalnog okupljanja. Bardela nikada nije pohađao fakultet, nema iskustva u vladi i nikada nije radio van Nacionalnog okupljanja, osim mesec dana u očevoj firmi.

Sve donedavno, zbog toga bi bilo nezamislivo da bude imenovan za premijera Francuske, ukazuje Bi-Bi-Si.

image