Svet

Bivši predsednik Francuske se vraća u politiku: Oland oko sebe formirao širok front zeleno-levih

Parlamentarni izbori će se u Francuskoj održati 30. juna i 7. jula, a poslednja istraživanja javnog mnjenja sugerišu da bi u Francuskoj ujedinjena levica i desničarsko Nacionalno okupljanje mogli da pobede koaliciju predsednika Emanuela Makrona
Bivši predsednik Francuske se vraća u politiku: Oland oko sebe formirao širok front zeleno-levihGetty © Daniel Pier/NurPhoto

Bivši predsednik Francuske Fransoa Oland rekao je da će se ponovo kandidovati za poslanika na parlamentarnim izborima, što je poslednji politički obrt nakon što je njegov naslednik Emanuel Makron raspisao vanredne izbore, piše "Euraktiv".

Oland koji je bio francuski predsednik od 2012. do 2017. godine, napustio je tu poziciju sa rekordnim nivoom nepopularnosti - i kod delova radikalne levice, i socijalista, i građana.

On je najavio da će se kandidovati za poslanika u jugozapadnom odeljenju Korez na listi Novog narodnog fronta, levičarske grupacije formirane za izbore koja uključuje socijaliste, ubeđene levičare, zelene i komuniste.

"Izuzetna odluka za izuzetnu situaciju. Ne tražim ništa za sebe, samo želim da budem na usluzi", rekao je Oland novinarima.

Oland je dodao da podržava novi široki levičarski savez, rekavši da "svi moraju učiniti sve kako bi bili sigurni da krajnja desnica ne dođe na vlast u Francuskoj".

Parlamentarni izbori će se u Francuskoj održati 30. juna i 7. jula, a poslednja istraživanja javnog mnjenja sugerišu da bi u Francuskoj ujedinjena levica i desničarsko Nacionalno okupljanje mogli da pobede koaliciju predsednika Emanuela Makrona.

Od ljubavnica, prestižno vozilo i Miniski sporazumi

Skuter bivšeg francuskog predsednika Olanda krajem maja ove godine prodat je na aukciji za više od 20.000 evra, što je duplo više od početne cene i mnogo više puta od vrednosti polovnih, pisali su tada mediji.

Skuter je kupio kolekcionar prestižnih i istorijskih vozila.

Taj skuter je postao poznat po skandalu kada je Oland snimljen kako se vozi na njemu tokom noći dok ide u posetu svojoj ljubavnici Žili Gaje 2014. godine. Fotografije su objavljene u medijima.

Oland je nakon toga objavio da je veza sa njegovom partnerkom novinarkom Valeri Trirvejle završena, odlučio je da se ne kandiduje za reizbor 2017. godine i oženio Žili Gaje 2022. 

Bivši francuski predsednik Oland je i jedan od potpisnika Miniskih sporazuma, uz ruskog predsednika Vladimira Putina, tadašnjeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka, i nemačke kancelarke Angela Merkel.

Kad je Rusija u februaru 2022. pokrenula Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini da bi sačuvala ruski narod na prostoru Donbasa, suočila se sa optužbama da je prekršila sporazume dogovorene u Minsku. Ispostaviće se da Minske sporazume, čiju primenu su garantovale zemlje potpisnice - Francuska, Nemačka, Ukrajina i Rusija, Zapad i Kijev nikada nisu ni planirali da sprovedu.

image