Svet

Netanjahu i ministri protiv "taktičkih pauza": Suprotno ciljevima rata

Izraelsko rukovodstvo protivi se prekidima borbi zbog dostave pomoći
Netanjahu i ministri protiv "taktičkih pauza": Suprotno ciljevima rata© Tanjug/Debbie Hill/Pool Photo via AP, File

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kritikovao je odluku vojske da sprovodi svakodnevnu obustavu borbi duž rute kroz južnu Gazu kako bi se olakšala dostava pomoći, javili su Rojters i izraelski mediji.

IDF je u nedelju, naime, najavio jedanaestočasovne "taktičke pauze" u tom području, nakon čega je Netanjahu, prema pisanju medija, kontaktirao svog vojnog sekretara i "jasno stavio do znanja da je to za njega neprihvatljivo".

"Tajms ov Izrael", najnoviji potez označava kao "značajniji dnevni prekid vojnih aktivnosti, na više sati nego obično i na širem području", a ova najava pauze dolazi dan nakon što su borci Hamasa ubili osam izraelskih vojnika u zasedi u južnoj Gazi.

Prema izraelskom mediju "N12", Netanjahu i ministar odbrane Joav Galant nisu bili unapred obavešteni o odluci IDF-a da pauzira borbe u oblasti Rafa.

"Nakon istrage, premijer je obavešten da nije bilo promene u politici IDF-a i da se borbe u Rafi nastavljaju kako je planirano", objavio je list "Tajms ov Izrael", pozivajući se na diplomatski izvor.

IDF je objavio pojašnjenje na Tviteru u kojem se navodi da će se borbe u južnoj Gazi i Rafi nastaviti i da će put u određenom području biti otvoren samo za transport humanitarne pomoći. IDF je saopštio da se pauza koordinira sa međunarodnim agencijama za pomoć.

Nekoliko najviših političara u vladi Netanjahua takođe je osudilo "taktičku pauzu".

Ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir, vodeći desničarski član kabineta, rekao je da je onaj ko se odlučio na takav pristup "budala koja ne bi trebalo da ostane na svojoj poziciji".

Ministar finansija Bezalel Smotrič takođe je osudio najavu IDF-a tvrdeći da "pomoć uglavnom ide Hamasu i pomaže mu da nastavi civilnu kontrolu" nad Gazom što je "u direktnoj suprotnosti sa ciljevima rata".

image