Pašinjan: Možda bude održan referendum prilikom postavljanja jermensko-azerbejdžanske granice

Jermenki premijer smatra da će, prilikom demarkacije granice sa Azerbejdžanom, doći do razmene teritorija i da bi se problemi koji tada nastanu mogli rešiti referendumom

Ukoliko se prilikom demarkacija granice između Jermenije i Azerbejdžana nametne pitanje razmene teritorija, mogao bi da se održi referendum, rekao je jermenski premijer Nikol Pašinjan, prenosi "Sputnjik Jermenija".

Jermenski premijer je na sastanku sa stanovnicima sela Šinuajr, rekao da postoji mogućnost da dođe do razmene teritorija.

"U slučaju da mora da se preda deo teritorije, oko 100 kvadratnih metara ovde, zauzvrat da se dobije isto toliko preko granice. U ovom slučaju mi nećemo ništa da odlučujemo, već bi trebalo da se održi referendum i odlučivaćete vi", rekao je Pašinjan.

"Situacija mora pravilno da se razume - mi ne formiramo novu granicu sa Azerbejdžanom, mi obnavljamo granice iz sovjetskog vremena", naveo je Pašinjan.

Stanovnicima sela je poručio da vlasti neće ustupiti Jermeniji nijedan metar svoje teritorije.

U Jermeniji se od 9. maja održavaju protesti koji su okupili oko 70.000 ljudi, nezadovoljni načinom na koji se sprovodi demarkacija granice sa Azerbejdžanom, odnosno, politikom premijera koja podrazumeva predaju pograničnih jermenskih teritorija, te je jedan od zahteva smena Nikola Pašinjana.

U aprilu 2024. godine, Jerevan i Baku su saopštili da su specijalne komisije dve zemlje odredile kuda će tačno prolaziti granica. Cilj je da se granice dve zemlje dovedu u one okvire koji su postojali u trenutku raspada SSSR-a. U skladu sa tim dogovorom, niz sela u blizini Tavuške oblasti Jermenije trebalo bi da postanu deo Azerbejdžana.