Tante za kukuriku? Kina otvara istragu o evropskoj svinjetini

Nakon što je Brisel uvela dodatne carine na električna vozila koja stižu iz Kine, iz Pekinga je stigao odgovor

Kina je otvorila istragu o cenama svinjetine i svinjskih prerađevina koje uvozi iz Evropske unije, kao odgovor na evropsko ograničavanje izvoza njenih električnih vozila.

Istraga koju je najavilo kinesko Ministarstvo trgovine biće fokusirana na svinjsko meso namenjeno za ljudsku ishranu. Istraga će početi 17. juna.

Kako objašnjava Rojters, istraga je podstaknuta žalbom koju je početkom juna podnelo Kinesko udruženje za stočarstvo u ime domaće industrije svinjskog mesa, saopštilo je ministarstvo.

Nakon najave Evropske komisije da će od jula uvesti dažbine do 38,1 odsto na uvezene kineske automobile, globalne prehrambene kompanije su u stanju pripravnosti zbog uzvratnih carina iz Kine.

Portparol Evropske komisije rekao je da blok nije zabrinut zbog toga što Kina otvara istragu i rekao je novinarima da će EU intervenisati na odgovarajući način kako bi osigurala da istraga bude u skladu sa svim relevantnim pravilima Svetske trgovinske organizacije.

Španija je, međutim, pozvala na pregovore kako bi se izbegle carine na izvoz svinjskog mesa u Kinu.

EU čini više od polovine kineskog uvoza svinjskog mesa ove godine, u vrednosti od oko šest milijardi dolara, od čega je oko četvrtina samo iz Španije.

Drugi i treći izvoznik - Holandija i Danska su prošle godine izvezle u Kinu proizvode od svinjskog mesa u vrednosti od 620 miliona dolara, odnosno 550 miliona dolara.