Svet

Izbori u Francuskoj: Levica glavni takmac Marin Le Pen

Neki centristi ipak kažu da neće podržati levičare kako bi zaustavili Le Pen
Izbori u Francuskoj: Levica glavni takmac Marin Le PenGetty © NurPhoto / Contributor

Liderka desnog Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen privukla je, piše "Blumberg" iznenađujuće nove pristalice uoči francuskih izbora jer se tradicionalne norme koje su nacionalističke grupe držale van vlasti sada raspadaju.

Jedan od najistaknutijih francuskih Jevreja rekao je da bi pre glasao za Le Pen, nego za savez levičarskih partija koji se pojavio kao njen glavni izazivač.

Bivša portparolka francuskog predsednika Emanuela Makrona rekla je da bi se uzdržala radije nego što bi glasala protiv krajnje desnice.

U pokušaju da ojača centar, Makron je odlučio da ne postavlja kandidate na više od 10 odsto mesta, procenjujući da bi umereni sa desnog ili levog centra imali veće šanse.

Generacijama je francuski establišment imao prećutni sporazum koji je sprečavao stranke krajnje desnice da se približe polugama vlasti. Ali otkako je Makron raspustio Narodnu skupštinu, njegovi protivnici iz celog političkog spektra pregovaraju o savezima koji bi im maksimalno povećali šanse u dva kruga glasanja koji se završavaju 7. jula.

Time je stvoren prolaz za krajnju desnicu, objašnjava "Blumberg". Ako stranka Le Penove poveća svoju prednost u anketama kako bi učvrstila većinu, to bi predstavljalo fundamentalni izazov za lidere Evropske unije.

Proces izbora kandidata okončan je u nedelju i Makronova partija Preporod je na udaru i sa leve i sa desne strane, pa zaostaje u anketama. Trenutno je treća.

image