Svet

Vojni konglomerati zapošljavaju rekordnom brzinom u jeku sve većih i hitnijih porudžbina

Istraživanje pokazuje da vodeće američke i evropske kompanije u sektoru žele da zaposle desetine hiljada ljudi ove godine
Vojni konglomerati zapošljavaju rekordnom brzinom u jeku sve većih i hitnijih porudžbinaGetty © Pool / Pool

Globalne kompanije za proizvodnju oružja i municije zapošljavaju radnike najbržim tempom od kraja Hladnog rata, jer industrija nastoji da isporuči gotovo rekordan broj narudžbina.

Istraživanje "Fajnenšel tajmsa" o planovima zapošljavanja 20 velikih i srednjih američkih i evropskih odbrambenih i vazduhoplovnih kompanija pokazalo je da ove godine žele da regrutuju desetine hiljada ljudi.

Tri američka giganta - "Lokid Martin", "Nortrop Gruman" i "Dženeral Dajnamiks" - imaju blizu 6.000 radnih mesta koja treba da popune, dok 10 anketiranih kompanija nastoji da popuni skoro 37.000 radnih mesta.

"Od kraja Hladnog rata, ovo je najintenzivniji period za sektor odbrane sa najvećim povećanjem obima porudžbina u prilično kratkom vremenskom periodu", rekao je Jan Pije, generalni sekretar ASD, evropskog Udruženja vazduhoplovstva i odbrane.

Vlade širom sveta su povećale vojnu potrošnju od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini i usred široko rasprostranjenih geopolitičkih tenzija.

Iznenadni skok porudžbina nakon decenija malog obima, u kombinaciji sa konkurencijom tehnoloških grupa za digitalne veštine i tržištem rada koje se još uvek suočava sa nedostatkom osoblja posle kovid ere, neki su od faktora koji podstiču užurbanost zapošljavanja u čitavoj industriji.

image