Svet

Francuski planovi: Obučiće 26 ukrajinskih pilota za F-16

Trenutno je na obuci 10 ukrajinskih pilota uzrasta od 21 do 23 godine, a u zemlju su stigli nakon što su nekoliko meseci proveli u Velikoj Britaniji, gde su, između ostalog, učili engleski jezik
Francuski planovi: Obučiće 26 ukrajinskih pilota za F-16www.globallookpress.com © Defense Ministry/Keystone Press Agency

Francuska namerava da za dve godine obuči 26 ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima F-16, a neki od njih bi mogli da završe obuku u septembru, piše "Mond".

Kako se navodi, u Francuskoj u proseku diplomira oko 30 pilota godišnje nakon četiri ili pet godina obuke.

Trenutno je na obuci 10 ukrajinskih pilota uzrasta od 21 do 23 godine, a u zemlju su stigli nakon što su nekoliko meseci proveli u Velikoj Britaniji gde su, između ostalog, učili engleski jezik.

"Mond" ističe da se očekuje da će piloti biti obučeni na avionima "alfa džet" i na simulatorima, nakon čega će otići u bazu u Rumuniji, gde će proći obuku na samim F-16.

Kako navodi list, francuska vojska je odlučila da skrati period obuke za pilote, smanjujući obim programa: obuka bi sada trebalo da traje šest meseci, a ne godinu i po.

U maju je portparol komande ukrajinskog vazduhoplovstva Ilja Jevlaš rekao da će grupa ukrajinskih pilota, koji su završili obuku na američkim lovcima F-16 u vazduhoplovnoj bazi u Arizoni, nastaviti obuku u Evropi.

On je naglasio da će čak i transfer dva aviona ovog tipa sa Zapada ojačati ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo, pošto Kijev treba da ažurira svoju zastarelu flotu aviona.

image