Svet

Švajcarska: Rusija treba da bude uključena u sledeću konferenciju o Ukrajini

Šef odeljenja za međunarodnu bezbednost Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske je takođe napomenuo da je neophodno je da se nastavi dijalog sa Kinom po tom pitanju
Švajcarska: Rusija treba da bude uključena u sledeću konferenciju o UkrajiniGetty © Bildagentur-online/Universal Images Group

Sledeća konferencija o Ukrajini neće se održati u Evropi, a Rusija bi trebalo da bude uključena u nju na neki način, izjavio je šef odeljenja za međunarodnu bezbednost Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske i rukovodilac švajcarske delegacije na konferenciji u Birgenštoku Gabrijel Luhinger.

Prema njegovom mišljenju, sledeća konferencija bi se mogla održati u Saudijskoj Arabiji.

"Zainteresovane strane treba same da preduzmu korake za sledeću konferenciju po pitanju ukrajinskog sukoba. Sada to nije u rukama Švajcarske. Od ovog momenta, Švajcarska će na zahtev ključnih država delovati iza kulisa", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Luhinger je posebno razočaran odbijanjem Kine da učestvuje na konferenciji u Švajcarskoj. On je rekao da se pre samita lično sreo sa specijalnim predstavnicima Kine za Ukrajinu i Rusiju, dodavši da Peking nagoveštava veliku zainteresovanost za mirovni proces.

"Neophodno je da se nastavi dijalog sa Kinom", smatra Luhinger i dodaje da bi Rusija trebalo da bude uključena u nekoj formi.

Pored toga, Rusija bi trebalo da bude uključena u nekoj formi, prenosi agencija, pozivajući se na reči šefa švajcarske delegacije.

U Švajcarskoj je održana konferencija o Ukrajini na kojoj je učestvovala 91 država i 55 šefova država, kao i osam organizacija, uključujući EU, Savet Evrope i UN.

Konferenciji nisu prisustvovali američki predsednik Džozef Bajden, kao ni kineski predsednik Si Đinping i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva. Švajcarska nije uputila poziv Rusiji za učešće na samitu.

Kremlj je saopštio da je traženje izlaza iz situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije nelogično i uzaludno.

image