Svet

Pjongjang: Čast nam je da se zajedno sa Rusijom borimo za međunarodnu pravdu

Ruski narod je hrabar, voli svoju otadžbinu i mi sa radošću i kao svoje doživljavamo uspehe koje oni postižu, piše glavni severnokorejski list pred današnju posetu ruskog lidera
Pjongjang: Čast nam je da se zajedno sa Rusijom borimo za međunarodnu pravduGetty © Anadolu / Contributor

Čast je boriti se rame uz rame zajedno sa Rusijom, "tako dokazanim saborcem" za odbranu međunarodne pravde, piše danas severnokorejski list "Nodong Sinmun", najpoznatiji štampani medij te zemlje, pred dvodnevnu posetu ruskog predsednika Vladimira Putina, koja će početi danas.

U naslovnom tekstu lista, Rusi su okarakterisani kao hrabar narod, koji strastveno voli svoju otadžbinu, pravdu i mir. Iz tog razloga je Rusija prinuđena da odgovori na "prljave provokacije i pretnje neprijateljskih sila", te da se bori kako bi osigurala bezbednost svoje zemlje i mir u regionu. 

Severnokorejeski list ističe da je Pjongjang odlučan da nastavi saradnju sa Moskvom, u skladu sa rusko-severnokorejskom tradicijom i prijateljstvom, koje je do sada bilo ovenčano "samo pobedama".

"Naš narod sa radošću i kao svoje doživljava uspehe koje postiže ruski narod, pokazujući mudrost, nezavisnost i marljivost u borbi za izgradnju moćne i prosperitetne Rusije. Poseta druga predsednika Putina našoj zemlji daće novi podsticaj jačanju dobrosusedskih odnosa i saradnje naših zemalja", zaključuje "Nodong Sinmun". 

List, takođe, ocenjuje da je Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini "sveti pravedni rat za odbranu svojih suverenih prava, dostojanstva svoje države i razvojnih interesa". Vlada Severne Koreje, kako se dalje navodi, izražava punu podršku SVO i "osuđuje opasne pokušaje širenja plamena oružane konfrontacije širom Evrope".

Vladimir Putin će, podsetimo, danas doputovati u dvodnevnu posetu Pjongjangu, koji je poslednji put posetio 2000. godine. Poseta se organizuje na poziv severnokorejskog lidera Kim Džong Una, koji je u Rusiji bio prošle godine

image