Svet

Ruka ruku mije? Rute nudi dogovor Orbanu u pokušaju da se dokopa mesta šefa NATO-a

Holandski premijer pokušava da sa privoli Mađarsku da "digne rampu" sa njegovog puta ka mestu generalnog sekretara Alijanse
Ruka ruku mije? Rute nudi dogovor Orbanu u pokušaju da se dokopa mesta šefa NATO-aGetty © Pier Marco Tacca / Contributor

Holandski premijer Mark Rute obećao je da će mađarskom Viktoru Orbanu dati mogućnost da odustane od NATO aktivnosti kojim se podržava Ukrajina ako bude postavljen za generalnog sekretara vojnog saveza.

Obećanje je, piše "Fajnenšel tajms", pokušaj da obezbedi podršku Budimpešte nakon višemesečnog veta na njegovo imenovanje.

Ruteu, koga podržavaju 29 od 32 zemlje članice NATO-a, na putu da postane sledeći generalni sekretar blokira Mađarska, "najproruskija" članica Alijanse.

Rute i Orban, koji su se u prošlosti sukobili nekoliko puta, sastali su se u ponedeljak uveče na marginama večere lidera EU u Briselu, što je povećalo očekivanja da bi blokada Budimpešte za imenovanje šefa NATO-a - za šta je potrebna jednoglasna odluka - uskoro mogla biti ukinuta.

Holandski premijer je obećao da će Mađarska za vreme njegovog mandata imati pravo da se odustane od aktivnosti NATO-a u cilju podrške Ukrajini i koje se odvijaju van teritorije njenih članica, kažu dva izvora upućenau razgovore.

Orban se dugo zalagao protiv zapadne podrške Ukrajini, dok se Rute sukobio sa Orbanom zbog njegovih stavova o LGBT zajednici i reformi pravosuđa u Mađarskoj.

Holandski premijer, koji će verovatno napustiti funkciju u julu, nakon formiranja nove vlade u Hagu, već ima podršku američkog predsednika Džozefa Bajdena za mesto generalnog sekretara NATO-a.

Pored Mađarske, Slovačka i Rumunija, čiji je predsednik Klaus Johanis vodio kampanju da on sam postane šef NATO-a, tek treba da ga javno podrže.

Rute je rekao da će planirana nova holandska vlada, koja uključuje njegovu liberalnu stranku, ali i lidera krajnje desnice Gerta Vildersa, nastaviti da podržava Ukrajinu.

"Kada je reč o spoljnoj politici, nova vlada će u potpunosti nastaviti svoj kurs u Evropi i NATO-u sa Ukrajinom", dodao je on. "Neće biti promene".

image