Brazilski analitičar Pepe Eskobar: BRIKS zahteva nezavisnu palestinsku državu

Oko ove platforme, koja je pokušaj zaustavljanja rata u Palestini, piše Eskobar, okupile su se gotovo sve arapske i muslimanske zemlje, kao i sve pristalice Globalnog juga

U Moskvi je 23. maja kralj Bahreina Hamad bin Isa el Halifa zatražio od ruskog predsednika Vladimira Putina da pomogne u organizaciji mirovne konferencije o Palestini, kojoj bi Rusija prisustvovala kao jedina nearapska država, piše brazilski analitičar Pepe Eskobar za sajt "Krejdl".

Rusija je, kaže Eskobar, izabrana kao najpouzdaniji posrednik za okončanje brutalnog sukoba.

Bahrein i Arapska liga su se prethodno okupile oko "formule UN": priznavanje nezavisne palestinske države, sa prestonicom u istočnom Jerusalimu. Ali, to je i stav zemalja BRIKS i praktično čitave globalne većine.

Zajednički stav Kine i arapskog sveta potvrđen u Pekingu, samo nedelju dana nakon sastanka vođa Rusije i Bahreina.

Problem je u tome, primećuje Eskobar, kako primeniti ovu "formulu" kada američki hegemon, bezuslovni saveznik Izraela, kontroliše Ujedinjene nacije.

Pre samo devet meseci, Palestina je bila praktično izolovana. Sada rusko-kinesko strateško partnerstvo i BRIKS zajednički pokušavaju da pomognu u priznavanju Palestine kao suverene države.

Nedavno je i Generalna skupština UN glasala za prihvatanje Palestine kao punopravne čllanice UN. Biće to dug, vijugav i trnovit put koji može da podeli svet na dva dela, zaključuje Eskobar.

Prošle nedelje sa foruma u Sankt Peterburgu, poslate su tri ključne poruke globalnoj većini. Suštinska tema na ovom skupu je bila geoekonomija, ali se tema Palestine pojavila na marginama.

Ranije ove nedelje, palestinska tragedija je detaljno obrađena u zajedničkoj izjavi ministara spoljnih poslova BRIKS-a, koji su ove godine prvi put sedeli za istim stolom u Nižnjem Novgorodu, pripremajući se za izuzetno važan godišnji samit sledećeg oktobra u Kazanju, pod ruskim predsedavanjem.

Ovde su ministri BRIKS-a, naglašava Eskobar, "ponovo potvrdili svoje odbijanje nasilnog raseljavanja palestinskog naroda sa njihove zemlje", izražavajući "ozbiljnu zabrinutost zbog kontinuiranog nepoštovanja međunarodnog prava, Povelje UN-a i rezolucija UN-a." 

BRIKS govori jednim glasom

Svih desetoro ministara spoljnih poslova BRIKS-a su potvrdili podršku punopravnom članstvu Palestine u Ujedinjenim nacijama i ponovili svoju nepokolebljivu privrženost viziji rešenja "dve države", zasnovanog na međunarodnom pravu, uključujući relevantne rezolucije SB UN i Generalne skupštine UN, kao i Arapsku mirovnu inicijativu, koja uključuje uspostavljanje suverene i nezavisne palestinske države, u skladu sa međunarodno priznatim granicama iz juna 1967, sa istočnim Jerusalimom kao prestonicom."

Ovde je BRIKS, primećuje Eskobar, najzad progovorio jednim glasom, uključujući i Iran, Saudijsku Arabiju i Egipat.

Zatim je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, na proširenom zasedanju BRIKS-a, podsetio na sastanak održan u Moskvi, na kome su bile prisutne sve palestinske frakcije, uključujući Hamas i Fatah, koji su izrazili spremnost da se ujedine na osnovu platforme Palestinske oslobodilačke organizacije.

Lavrov je podsetio i da su sve dosadašnje inicijative za Palestinu bile uglavnom "inicijative koje su nametali spoljni igrači, okupljeni oko osovine SAD i Izraela.

Kako je zaključio Sergej Lavrov: "Najvažnija komponenta naše politike oko Palestine biće podrška stvaranju palestinske države u skladu sa rezolucijama UN."

Rusija, tvrdi Eskobar, neće ući u nikakav rat na Bliskom istoku, pogotovu sada kada se bori protiv egzistencijalne pretnje koju predstavljaju SAD i NATO na zapadnim granicama Rusije.

U međuvremenu, palestinska tragedija se nastavlja, na mnogo nivoa. Osovina SAD-Izrael homogenizuje terorizam, povezan sa debaklom projekta Ukrajina.

Sve je uvučeno u crnu rupu terorizma, na čelu sa NATO-om, koji sada otvoreno ponovo naoružava neonacistički bataljon "Azov", dok Kijev gađa civile u Belgorodu dronovima i baca mine po parkovima u kojima se igraju deca.

Kako zaključuje Eskobar, okupljaju se sve komponente "terorističke legije stranaca", oko SAD i Izraela, koji je zapravo "ISIS sa nuklearnim oružjem".