Svet

Orban: Brisel ignoriše volju naroda iskazanu na izborima za EP

Premijer Mađarske upozorava da, iako je desnica trijumfovala na evropskim izborima, nova koalicija ne sluša birače već se bori za čelne pozicije u bloku
Orban: Brisel ignoriše volju naroda iskazanu na izborima za EP© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Nade Evropljana su izneverene u Briselu, kada je stranka desnog centra ušla u koaliciju sa socijalistima i liberalima, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban, komentarišući koaliciju Evropske narodne partije (EPP) i levičarskog Naprednog saveza socijalista i demokrata (S&D), koji su se, prema napisima "Politika", ujedinili ne bi li podelili četiri najviše političke pozicije u EU.

"Volja evropskog naroda je ignorisana u Briselu. Rezultat evropskih izbora je jasan: desničarske stranke su ojačale, levica i liberali su izgubili tlo pod nogama. S druge strane, EPP se, umesto da sluša birače, udružio sa socijalistima i liberalima: dogovorili su se da među sobom podele čelne poslove u EU", napisao je Orban na Iksu.

Dodao je i da njih nije briga za volju evropskog naroda, te pozvao ljude da se odupru birokratama koji se zalažu za rat i migracije.

"Ne treba da budemo naivni: oni će nastaviti da podržavaju migracije i slaće još više novca i oružja u rusko-ukrajinski rat. Nećemo se predati! Ujedinićemo snage evropske desnice i boriti se protiv promigracionih i proratnih birokrata", zaključio je Orban.

EPP navodno želi reizbor predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i Maltežanku Robertu Metsolu na poziciji šefice Evropskog parlamenta. Portugalac Antonio Kosta je viđen kao predsednik Evropskog saveta i Estonka Kaja Kalas kao šefice spoljne politike bloka.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je novinarima da nije postignut dogovor oko raspodele funkcija na neformalnom sastanku evropskih lidera u ponedeljak, 17. juna. Međutim, jedan diplomata je za "Politiko" izjavio da su se pregovarači dogovorili oko tri imena, te da će se razgovori nastaviti.

image