Svet

Putin i Kim potpisuju Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu

Ruski predsednik će danas doputovati u zvaničnu posetu Pjongjangu
Putin i Kim potpisuju Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvuwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je potpisivanje Sveobuhvatnog sporazuma o strateškom partnerstvu između Ruske Federacije i Demokratske Narodne Republike Koreje.

"Prihvatiti predlog Ministarstva spoljnih poslova Rusije, usaglašen sa zainteresovanim organima i organizacijama federalne vlade, da se potpiše Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu između Ruske Federacije i Demokratske Narodne Republike Koreje", navodi se u dokumentu, prenosi "Interfaks Rusija".

Ruskom Ministarstvu spoljnih poslova je dozvoljeno da tokom pregovora o potpisivanju Sporazuma unese izmene u njegov nacrt koje nisu suštinske prirode, navodi agencija.

Putin će danas doputovati u Pjongjang u zvaničnu posetu, na poziv severnokorejskog lidera Kim Džong-una.

Ovo predstavlja drugo putovanje šefa ruske države u Severnu Koreju, koji je prvi put posetio tu zemlju 2000. godine, navodi "Interfaks".

Poseta ruskog predsednika trajaće dva dana.

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov ranije je rekao da će potpisivanje sporazuma biti odraz aktuelne geopolitičke situacije u svetu i nivoa bilateralnih odnosa Rusije i Severne Koreje.

"Sporazum će slediti sve fundamentalne principe međunarodnog prava, neće biti provokativnog karaktera, neće biti usmeren ni protiv jedne zemlje, već će biti usmeren na obezbeđivanje veće stabilnosti u regionu severoistočne Azije", rekao je Ušakov.

image