Svet

Blaćenje Kine i slepilo "fekt-čekera": Dokle seže propaganda Pentagona?

Činjenica da je Pentagon sprovodio masovnu propagandnu kampanju protiv kineskih vakcina dok Vašington optužuje Rusiju i Kinu za "dezinformacije" predstavlja klasičan primer "zamene teza", kažu sagovornici za RT Balkan
Blaćenje Kine i slepilo "fekt-čekera": Dokle seže propaganda Pentagona?Getty © Kevin Frayer

U svetu društvenih mreža koje nikad nisu bile bogatije različitim "fekt-čekerima", "pribankingom" i politikama o širenju dezinformacija (kako onih koje to zaista jesu, tako i onih koje dolaze sa prefiksom ruske), izgleda da neistina i dalje može neometano da vršlja, pogotovo kada je šire SAD.

To je pokazala nova reportaža Rojtersa, koji je otkrio da je Pentagon u jeku pandemije kovida 19 orkestrirao kampanju na društvenim mrežama sa ciljem da ukalja ugled vakcine kineskog proizvođača "Sinovak".

Kampanja je prevashodno bila usmerena na Filipine, koji su bili teško pogođeni virusom, a zatim se proširila i na druge delove Azije i Bliskog istoka – ne prezajući, pritom, od plasiranja muslimanskom stanovništvu ideja da vakcine nekad sadrže svinjski želatin, te da bi kinesko cepivo trebalo zabraniti prema šerijatskom zakonu.

U reakciji na istraživanje britanske agencije, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đian je istakao da su "činjenice više puta pokazale da SAD šire lažne informacije, truju javno mnjenje i kaljaju imidž drugih zemalja kroz manipulaciju društvenim mrežama".

Postavlja se, međutim, pitanje, koliko sličnih kampanja Pentagona (ili drugih tela koja se finansiraju iz istog budžeta) usmerenih protiv neprijatelja/suparnika/kompetitora/"partnera" SAD upravo teče?

"Ne treba imati bilo kakve iluzije da je ovo botovanje bilo ograničeno samo na kineske vakcine. Pogledajte šta su radili sa legitimnim sumnjama po pitanju laptopa Hantera Bajdena pred prošle izbore", kaže za RT Balkan novinar Nebojša Malić

Pentagonova kampanja protiv "Sinovaka", odnosno Kine, ukazuje na licemerje Zapada kome su dežurni krivci za širenje "dezinformacija" upravo Moskva i Peking, saglasni su Malić i novinar Igor Mekina.

"To je klasični primer zamene teza: oni optužuju dežurne krivce – Rusiju, Kinu, koga god već – upravo za one stvari koje rade sami. Najveća ironija u toj priči je da su upravo američke vlasti kao najstrašniju optužbu protiv svojih neistomišljenika koristili optužbe da su 'antivakseri'", dodaje Malić.

Zašto "fekt-čekeri" nisu ništa primetili?

Nebojša Malić tvrdi da "fekt-čekeri" nisu podigli uzbunu zbog kampanje Pentagona zato što smatra da su oni "samo još jedna poluga propagande, koja služi da cenzuriše i dezavuiše bilo koju tačku gledišta koja ne odgovara establišmentu. Treba samo pogledati ko ih finansira, s kim su u sprezi, i sve će vam postati jasno".

Mekina, koji živi i radi u Sloveniji, navodi da u toj zemlji "te organizacije dobijaju novac od NED-a (Nacionalne zadužbine za demokratiju), američke ambasade i sličnih, i verovatno zbog toga 'ne grizu ruku koja ih hrani'".

Komentari našeg sagovornika u skladu su sa nalazima američkog istraživačkog novinara Lija Fenga, koji je u aprilu pisao o "široko rasprostranjenoj" mreži navodno nezavisnih organizacija i "fekt-čekera", koje finansiraju USAID i NED, a koji su slali slale "agresivne poruke koje nisu u skladu sa novinarskom praksom" ne bi li "oduzeli legitimitet kritičarima" kijevskog režima, kako kod kuće, tako i u inostranstvu, uključujući i SAD.

Mekina navodi da mu činjenica da je Rojters objavio ovakvu reportažu budi tračak nade u profesionalnost zapadnih medija, iako napominje da to ne znači da oni u većem delu svog delovanja nisu potpuno u skladu sa vodećom ideologijom njihovih država.

image