Svet

Italija o samitu u Švajcarskoj: Neke zemlje ne žele da pokvare odnose sa Rusijom

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajanije smatra da je potrebno da se "promoviše narativ koji podržava ukrajinsku poziciju i privlači glavne zemlje koje mogu da se uključe u dijalog sa Moskvom"
Italija o samitu u Švajcarskoj: Neke zemlje ne žele da pokvare odnose sa Rusijom© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Pojedine zemlje koje nisu potpisale završno saopštenje konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj ne žele da poremete odnose sa Ruskom Federacijom, ocenio je italijanski ministar spoljnih poslova i zamenik premijera Antonio Tajani na zajedničkom sastanku komisija za međunarodne poslove oba doma italijanskog parlamenta.

"Svesni smo da takvi globalni igrači kao što su Indija, Južna Afrika, Indonezija, Saudijska Arabija, Emirati, Meksiko i Kolumbija, uprkos učešću na samitu o Ukrajini u Švajcarskoj, nisu potpisali konačni dokument jer žele da zadrže neutralnu poziciju kako ne bi narušili političke i ekonomske odnose sa Rusijom", rekao je Tajani.

Prema njegovim rečima, te zemlje su želele i da im ostanu slobodne ruke pred narednim pregovorima.

Tajani je, takođe, naveo da je potrebno da se "promoviše narativ koji podržava ukrajinsku poziciju i privlači glavne zemlje koje mogu da se uključe u dijalog sa Moskvom".

Konferencija u Švajcarskoj je održana prošlog vikenda uz učešće preko 90 zemalja, od kojih je polovina iz Evrope. Konačno saopštenje nisu potpisale Jermenija, Bahrein, Brazil, Indija, Indonezija, Libija, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati, kao ni Irak, Jordan i Ruanda koji su greškom dodati na spisak potpisnica.

Dakle, od 92 države učesnice na švajcarskom skupu, na koji Rusija nije pozvana, završno saopštenje je potpisalo 77 zemalja, među kojima su Srbija, Mađarska i Turska, a kako je izjavio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, "stav Srbije, Mađarske i Turske na samitu u Švajcarskoj neće pokvariti njihove odnose s Ruskom Federacijom".

U zajedničkom saopštenju potpisnici pozivaju na vraćanje kontrole nad nuklearnim elektranama i postrojenjima Ukrajini, besplatno i bezbedno kretanje komercijalnih brodova i pristup morskim lukama u Crnom i Azovskom moru, oslobađanje svih ratnih zarobljenika sa obe strane, kao i na vraćanje sve "deportovane i ilegalno raseljene dece" i drugih "nezakonito zatočenih" civila u Ukrajinu.

Kremlj je naveo da je traženje opcija za rešavanje situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije apsolutno nelogično i uzaludno.

image