Svet

Teroristi koriste Ukrajinu da se prebace u Evropu: Berlin pomno prati situaciju

Nemačka, ali i druge evropske zemlje, sprečavaju potencijalne terorističke napade i svesne su da je moguć i veliki teroristički napad poput onog u "Krokusu" u Moskvi, rekao je nemački obaveštajac
Teroristi koriste Ukrajinu da se prebace u Evropu: Berlin pomno prati situacijuGetty © Ahmad Khateib

Islamska država – provincija Horasan (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), koristila je Ukrajinu kao tranzitnu tačku 2023. godine odakle je teroriste slala u zapadne države, rekao je Tomas Haldenvang, šef nemačke Savezne kancelarije za zaštitu Ustava, čije funkcije uključuju kontraobaveštajne aktivnosti.

Prema rečima predstavnika nemačke obaveštajne službe, teroristi su svoje pristalice prevezli u Evropu "verovatno kroz talas izbeglica iz Ukrajine".

Haldenvang je napomenuo da Berlin, ali i druge evropske zemlje, pomno prate šta se dešava i sprečavaju potencijalne terorističke napade. On je istakao da je Islamska država – provincija Horasan, najopasnija među nekoliko sličnih terorističkih grupa.

"Koordinisani teroristički napadi velikih razmera, poput nedavnog napada u Moskvi, takođe je mogući scenario", dodao je nemački obaveštajac.

Napad na "Krokus siti hol" dogodio se 22. marta ove godine. Ubijene su 144 osobe, a ranjena je 551. Četiri neposredna izvršioca terorističkog napada su uhapšena, a u napadu je, kako smatraju istražitelji, učestvovalo još pet osoba.

Istražni komitet Ruske Federacije saopštio je da postoje dokazi da su izvršioci terorističkog napada bili povezani sa ukrajinskim režimom. Prema podacima istrage, priprema, finansiranje, napad i povlačenje terorista preko interneta koordinisali su članovi pomenute Islamske države – provincija Horasan.

image