Svet

Novi lider mađarske opozicije: Ne treba da šaljemo oružje i trupe u Ukrajinu

Visoki funkcioneri iz EPP-a, poput predsednice Komisije Ursule fon der Lajen i šefa stranke Manfreda Vebera, uslovile su prihvatanje novih poslanika u EPP njihovom podrškom Ukrajini
Novi lider mađarske opozicije: Ne treba da šaljemo oružje i trupe u Ukrajinu© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Zvezda u usponu na mađarskoj političkoj sceni Peter Mađar je izjavio da ne podržava slanje oružja u Ukrajini, neposredno nakon što je njegova partija na nedavno održanim izborima osvojila sedam mesta u Evropskom parlamentu.

"Delimo stav vlade (u Budimpešti): nećemo slati mađarske vojnike i oružje u Ukrajinu. Vi znate za osetljivu situaciju Mađarske u tom ratu", rekao je Mađar novinarima nakon što je Evropska narodna partija (EPP) izglasala prihvatanje evroposlanika iz njegove partije Tisa, prenosi "Politiko".

Prijem poslanika Tise u EPP podstakao je poslanika Mađarske demohrišćanske narodne partije Đerđa Helvenija, koja je na evropske izbore izašla na zajedničkoj listi sa Fidesom mađarskog premijera Viktora Orbana, da napusti tu grupaciju zbog njene "ratne doktrine".

Visoki funkcioneri iz EPP-a, poput predsednice Komisije Ursule fon der Lajen i šefa stranke Manfreda Vebera, uslovili su prihvatanje novih poslanika u EPP njihovom podrškom Ukrajini. Veber je prošle nedelje direktno pregovarao sa Mađarom.

"Mislim da je EPP razumeo posebnu, osetljivu situaciju u Mađarskoj zbog tog rata. Ali mi ćemo na sve druge načine podržati ukrajinski narod", rekao je Mađar, koji tek treba da saopšti da li namerava da preuzme poslaničku funkciju u Briselu ili da ostane u nacionalnoj politici.

Mađar je takođe podržao pravo Ukrajine da se brani, opisao je ruskog predsednika Vladimira Putina kao "agresora" i rekao da su ukrajinska "nezavisnost i suverenitet" međunarodno zaštićeni.

Mađar je bio dugogodišnji član Fidesa i muž nekadašnje mađarske ministarke pravde Judit Varge. Međutim, on je početkom godine napustio partiju premijera Orbana i pridružio se partiji Tisa.

Ta partija je ostvarila dobar rezultat na izborima za Evropski parlament, na kojima je osvojila 29 odsto glasova i zauzela drugi mesto, iza Fidesa.

image