Svet

Nemački ministar ekonomije otputovao u Kinu: Pegla odnose, sprečava trgovinski rat

Robert Habek u Peking odlazi samo nedelju dana nakon što je EU zapretila uvođenjem novih tarifa na električne automobile
Nemački ministar ekonomije otputovao u Kinu: Pegla odnose, sprečava trgovinski rat© Sebastian Gollnow/picture alliance via Getty Images

Nemački ministar ekonomije Robert Habek otputovao je u posetu Kini kako bi pokušao da produbi ekonomske veze sa Pekingom i pomogao u rešavanju posledica koje je izazvala pretnja EU da će uvesti visoke carine na kineske automobile.

Habek, naime, ide u Peking samo nedelju dana nakon što je Evropska komisija predložila tarife do 38,1 odsto na uvoz električnih vozila iz Kine, što je označilo novu najnižu tačku u ekonomskim odnosima i navelo Kinu da zapreti osvetom. Sve to su mnogi ocenili i kao uvod u trgovinski rat.

Ministar, koji se lično izjasnio protiv kaznenih tarifa, prema pisanju Rojtersa, baviće se trgovinskim odnosima, istovremeno pokušavajući da izvrši pritisak na Kinu i po pitanju sukoba u Ukrajini.

Nemačka, inače, nastoji da proširi pristup svojih kompanija ogromnom kineskom tržištu, istovremeno pokušavajući da "odbaci" svoju ekonomsku zavisnost od bilo koje države.

"Kina je nezamenljiv partner za globalne izazove poput borbe protiv klimatskih promena. Zbog toga je važno da ostanemo u dijalogu i da razgovaramo o fer i ravnopravnim uslovima konkurencije", rekao je Habek pre odlaska u Kinu.

Nemačka, kao najveća evropska ekonomija jeste zemlja čija reč ima posebnu težinu, a njeni vodeći proizvođači automobila grčevito se protive tarifama EU. Prema pisanju Rojtersa, oni pozivaju na dijalog, istovremeno očekujući da će Kina napraviti kompromis.

Kineski proizvođači automobila su s druge strane pozvali Peking da se osveti, tako što će povećati tarife na uvoz evropskih automobila na benzin.

"Habek ovde treba da deluje kao posrednik između EU i Kine i da što pre reši trgovinski spor u interesu nemačkih malih i srednjih preduzeća", kaže Patrik Šenovski iz nemačkog udruženja za mala i srednja preduzeća DMB.

List "Čajna dejli" izrazio je nadu da bi se tokom Habekovih razgovora sa kineskim zvaničnicima mogla pronaći "odgovarajuća rešenja" pre nego što tarife stupe na snagu.

Habek je rekao da Nemačka ne želi da se odvaja od Kine, ali da bi neka pitanja trebalo da budu razmotrena tokom ovog putovanja, a posebno podrška Kine Rusiji i ljudskim pravima.

"Iskustvo poslednjih godina je da, barem u kritičnim oblastima, visok nivo zavisnosti od samo jedne zemlje, sa kojom takođe postoji određeno konkurentsko ili sistemsko rivalstvo, može postati problem", rekao je Habek novinarima.

image