Svet

Nema zainteresovanih: "Boing" ne može da pronađe novog generalnog direktora

Sadašnji šef će podneti ostavku do kraja godine, nakon niza skandala, kvarova i izveštaja o sumnjivim bezbednosnim standardima u firmi
Nema zainteresovanih: "Boing" ne može da pronađe novog generalnog direktoraGetty © Christof Koepsel - UEFA / Contributor

Nekoliko istaknutih kandidata odbilo je ponude da upravljaju vazduhoplovnim gigantom "Boingom", piše "Volstrit džornal", u trenutku kada se proizvođač aviona suočava sa višestrukim bezbednosnim problemima sa svojim proizvodima.

Vazdušni gigant je u martu najavio da će se sadašnji izvršni direktor Dejvid Kalhun povući sa funkcije do kraja godine, kao deo promene menadžmenta čiji je cilj oživljavanje reputacije "Boinga".

Avioni kompanije učestvovali su u čitavom nizu incidenata ove godine, a Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) pokrenula je nekoliko istraga u vezi sa "Boingom" nakon što su uzbunjivači upozorili da "737 maks", "787 drimlajner" i "boing 777" imali ozbiljne probleme u proizvodnji.

Izvršni direktor "DžiI Erospejsa" Lari Kulp, koji se smatra najboljim kandidatom za taj posao, odbio je da se petlja sa "boingom", navodi "Volstrit džornal" pozivajući se na izvore.

Drugi potencijalni kandidati – izvršni direktor "Boingovog" odeljenja za komercijalne avione Stefani Poup i izvršni direktor "Spirit EroSistemsa" Pat Šanahan – suočavaju se sa raznim komplikacijama na svom putu do posla, piše "Volstrit džornal".

Dejvid Gitlin, izvršni direktor kompanije "Kerijer" i član "Boingovog" odbora zatražio je da bude uklonjen sa liste potencijalnih kandidata u aprilu.

Rukovodioci "Boinga" rekli su da se nadaju da će postići dogovor do kraja juna, navodi list.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je u maju da razmatra krivično gonjenje "Boinga" zbog dve nesreće 2018. i 2019. u kojima je poginulo skoro 350 ljudi. Utvrđeno je da su nesreće uzrokovane pogrešnim sistemom kontrole nagiba o kome kompanija nije obavestila pilote.

image