Izrael preti sveopštim ratom; Hezbolah odgovara: Neće biti sigurnih zona

Devetominutni snimak pokazuje da je dron Hezbolaha uspeo da, duboko na teritoriji Izraela, snimi najosetljivije lokacije

Izrael je Hezbolahu zapretio "potpunim ratom" nakon što je libanska grupa objavila devetominutni snimak, navodno snimljen dronom, koji prikazuje izraelske vojne i civilne lokacije u nekoliko izraelskih gradova.

"Približavamo se trenutku odluke da promenimo pravila igre protiv Hezbolaha i Libana. U sveopštem ratu, Hezbolah će biti uništen, a Liban je teško potučen", poručio je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac u objavi na Iksu.

Vođa Hezbolaha, Sajed Hasan Nasralah, upozorio je da će njegova oružana grupa voditi rat "bez pravila" i "bez granica" ukoliko izbije širi sukob sa Izraelom.

On je poručio da nigde u Izraelu neće biti sigurnih zona od napada Hezbolaha, prenosi Rojters.

U televizijskom obraćanju, Nasralah je rekao da to uključuje i moguće ciljeve na Sredozemnom moru.

Lider Hezbolaha je takođe prvi put uputio pretnje Kipru, navodeći da bi Hezbolah mogao smatrati Kipar "učesnikom u ratu" ako nastavi da dozvoljava Izraelu da koristi kiparske aerodrome i baze za vojne vežbe.

Na snimku Hezbolaha, snimljenom tokom dana, navodno se nalazi Krajot, severno od izraelskog grada Haife i 28 km južno od libanske granice. Drugi delovi videa, piše Si-En-En, prikazuju vojni kompleks u blizini Haife koji pripada izraelskom proizvođaču oružja "Rafaelu" koji između ostalog proizvodi i "gvozdenu kupolu", a vidljiva su i skladišta raketa i radara, kao i vojni čamci, brodovi i skladišta nafte u luci Haifa.

Gradonačelnik Haife, Jona Jahav, opisao je objavljivanje videa kao "psihološki teror" i zahtevao plan zaštite za svoj grad, kritikujući komandante IDF-a što nisu posetili Haifu od napada Hamasa 7. oktobra.

"Zahtevam da vlada predstavi plan za masovnu odbranu Haife i pronađe vojno rešenje za uklanjanje pretnje sa severa", rekao je Jahav izraelskoj radio-stanici "Rešet Bet".

U međuvremenu, avion Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) bombardovao je nekoliko ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu.

"Lovci Izraelskih vazduhoplovnih snaga pogodili su brojne terorističke ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu, uključujući nekoliko terorističkih infrastrukturnih lokacija u oblastima Tajbe, Odaise i Džibejn, kao i vojnu strukturu u oblasti Ajta Aš Šab", saopštila je IDF.