Putinova poseta Pjongjangu viđena očima zapadnih medija

Prva poseta ruskog predsednika DNRK u proteklih četvrt veka uznemirila je Zapad

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je sinoć u državnu posetu Severnoj Koreji gde ga je na aerodromu u Pjongjangu dočekao Kim Džong Un.

Putin je posetu Severnoj Koreji, prvu nakon 24 godine, iskoristio za razgovor sa Kimom o saradnji, bezbednosnim i drugim pitanjima, kao i potpisivanje Sveobuhvatnog sporazuma o strateškom partnerstvu.

Taj sporazum, koji predviđa i pružanje uzajamne pomoći u slučaju napada na jednog od potpisnika, izgleda da je najviše iznervirao zapadne medije i zvaničnike koji će sada morati da razmisle pre nego što krenu da zveckaju oružjem i "uvrću ruke".

Kolumnista "Gardijana" Simon Tisdal ocenio je da "neobični par" od kog Zapad (s pravom) "zazire" zacementirao novi svetski poredak.

Lider Severne Koreje i predsednik Rusije dele isti cilj – "konsolidovanje svoje pozicije u antizapadnoj, antidemokratskoj alijansi koja predstavlja novi svetski poredak".

Taj novi poredak će naslediti "stari svet paks amerikane i međunarodnog poretka zasnovanog na Povelji UN koji umire pred našim očima", požalio se Tisdal zgodno zaboravivši da isti taj međunarodni poredak predvođen SAD krši tu istu povelju kad god im se "ćefne".

Američki Si-En-En ocenio je da je dvodnevna poseta ruskog lidera "značajan korak ka partnerstvu zasnovanom na zajedničkom neprijateljstvu prema Zapadu i njegovim saveznicima – ono koje osnažuje i lidere i produbljuje globalne linije raseda".

Si-En-En navodi da za sada nije jasno šta Pjongjang dobija u zamenu za podršku ruskoj operaciji u Ukrajini. "Ali vlade od Seula do Vašingtona pomno će pratiti znake koliko daleko je ruski lider, koji je u prošlosti podržavao međunarodnu kontrolu programa naoružanja Severne Koreje, spreman da ide da podrži Kimov ratoborni režim", navodi američki medij.

Iako odbacuje mogućnost da će Putin podržati nuklearni program Pjongjanga "zato što ni Moskva ni Peking ne žele nuklearnu konfrontaciju u regionu", Si-En-En lamentira da je "postalo jasno da veze Severne Koreje i Rusije, kao i sve veći jaz između Rusije, Kine i Zapada, utiču na međunarodne napore da se kontroliše severnokorejski program naoružanja". Pošto su sankcije baš pomogle Amerikancima u kontroli istog.

Rojters je preneo komentar analitičara Artioma Lukina da smo svedoci promene u strateškoj situaciji u Aziji.

"Ako Rusija pruži bezbednosne garancije Severnoj Koreji, onda DNRK postaje analog Belorusije, glavnog saveznika Rusije u istočnoj Evropi. To će biti otvoreni izazov za sistem saveza u severoistočnoj Aziji koje predvode Sjedinjene Države. I, naravno, biće veliki problem za Seul i Tokio", rekao je Lukin.

Agencija navodi i da je Kimovo "udvaranje" Putinu "alarmiralo Sjedinjene Države i njihove saveznike u Aziji" koji sada pokušavaju da saznaju koliko daleko je ruski lider spreman da ide.

Takođe, navodi Rojters pozivajući se na neimenovanog zapadnog diplomatu, Evropa je postala svesna da mora bolje da se poveže sa Južnom Korejom i Japanom u svetlu promena u globalnim alijansama (i izbora u SAD i opšteg nezadovoljstva na Starom kontinentu).

Briselski "Politiko" koji je najpre snishodljivo otpisao posetu kao "propagandni spektakl", potom je priznao da će sporazum o strateškom partnerstvu izazvati strahove Zapada da Rusija okuplja saveznike – Kinu, Iran, Severnu Koreju.

Džon Nilson-Rajt, šef programa za Japan i Koreju u Centru za geopolitiku Univerziteta Kembridž, rekao je za Bi-Bi-Si da Putin "jača veze sa svojim starim partnerom iz hladnog rata" u nastojanju da se "suprotstavi bilo kakvoj sugestiji da su SAD i njeni saveznici bili u stanju da izoluju Moskvu".

"On jača odnose između autoritarnih režima u vreme kada su demokratske vlade u odbrambenoj poziciji, suočavajući se sa globalnim bezbednosnim izazovima" na Bliskom istoku, u istočnoj Aziji i Ukrajini, dodao je on.