Svet

Bajden, Si, Putin: Trijumf vijetnamske "bambus diplomatije"

Hanoj ima sve veći značaj u globalnim lancima snabdevanja balansirajući između rivalskih sila
Bajden, Si, Putin: Trijumf vijetnamske "bambus diplomatije"Getty © Peter Adams

Tokom proteklih devet meseci, Vijetnam je ugostio Džozefa Bajdena, Si Đinpinga i Vladimira Putina, balansirajući geopolitička rivalstva sa elanom koji izmiče drugim zemljama.

Niz poseta pokazuje kako zemlja koja je vešta u privlačenju proizvodnih investicija kompanija koje žele da diverzifikuju svoje lance snabdevanja vešto vodi svoju spoljnu politiku, navodi "Fajnenšel tajms".

Putinova poseta, prva od 2017. godine, usledila je manje od godinu dana nakon što su Vašington i Hanoj unapredili svoje veze i uznemirila je SAD, ali je malo verovatno da će poremetiti odnose. "Vijetnam je odigrao ovu igru prilično dobro", kaže Ngujen Kac Giang, gostujući saradnik na singapurskom Institutu Iseas-Jusof Išak.

Vijetnam je bio "aktivno neutralan", za razliku od drugih zemalja koje su bile pasivnije, rekao je on, te je dodao: "Hanoj zna da mora aktivno da balansira različite sile... jer je to način da Vijetnam dobije koristi od sve tri sile. Inače bi bio uvučen u političke igre bez ikakve mogućnosti da promeni pravac igre."

Nezavisna spoljna politika Vijetnama kojim vlada Komunistička partija datira još od kraja hladnog rata, kada je Hanoj odlučio da bude prijatelj svih zemalja. Dugogodišnji partijski šef Ngujen Fu Truong, najviša politička ličnost u Vijetnamu, naziva ovo "bambus diplomatijom" – "snažno korenje, debelo stablo i fleksibilne grane biljke".

Pod njegovim vođstvom, Vijetnam je unapredio odnose sa SAD i saveznicima kao što su Australija, Japan i Južna Koreja na "sveobuhvatna strateška partnerstva", najviši nivo diplomatskih veza koji je omogućio Hanoj.

Kada je Bajden posetio Hanoj prošlog septembra, američki predsednik je pozdravio korak da unapredi partnerstvo kao deo 50-godišnjeg "luka napretka" između dva bivša neprijatelja.

Poslednjih godina Vijetnam je postao omiljena destinacija za kompanije kao što je "Epl", jer žele da diverzifikuju svoje lance snabdevanja daleko od Kine. Direktne strane investicije u Vijetnamu prošle godine su dostigle 36,6 milijardi dolara.

Ipak, Vijetnam je uspeo da to postigne bez prekida svojih veza sa Kinom, svojim najvećim trgovinskim partnerom, i Rusijom, najvećim dobavljačem oružja. Dve zemlje e su strateški partneri Vijetnama od 2008. i 2012. godine.

Tri meseca nakon posete Bajdena, Si je krenuo njegovim stopama i dva komunistička suseda su se složila da izgrade "zajedničku budućnost" kako bi ojačali svoje veze – uprkos neslaganjima i redovnim sukobima u Južnom kineskom moru, gde su se Vijetnamu i Pekingu preklapaju interesi.

Vijetnam je bio pronicljiv u kretanju odnosa sa Kinom tako što je uspostavio pravu ravnotežu "između prkosa i poštovanja", kaže Suzana Paton, direktorka programa za jugoistočnu Aziju Instituta Lui.

Vijetnam je koristio svoje odnose sa SAD i Rusijom kao balans protiv Kine, rekla je ona. "Vijetnam je imao koristi od svog raznovrsnog spoljnopolitičkog stava i učinio se relevantnim za mnoge partnere", dodala je.

Istovremeno, ugošćavanje Putina je "principijelno pitanje" za Vijetnam da pokaže ravnotežu i raznolikost u svojoj spoljnoj politici, rekao je Le Hong Hiep, viši saradnik i koordinator programa vijetnamskih studija u Iseasu.

SAD su izrazile razočarenje posetom, ali su rekle da će njihovi odnosi sa Vijetnamom nastaviti da jačaju.

Rusija, najveći dobavljač vojne opreme, uključujući i podmornice za Hanoj, bliski je partner Vijetnama još od Hladnog rata. Dve zemlje su vodile zajedničke projekte istraživanja nafte i gasa u Južnom kineskom moru.

Vijetnamski mediji su izvestili da Hanoj traži bližu saradnju sa Rusijom u oblasti prirodnih resursa, veštačke inteligencije, prirodnih nauka i energetike. Očekuje se da će se Putin sastati sa Ngujenom i drugim visokim zvaničnicima, sa razgovorima koji će se fokusirati na trgovinske, ekonomske i tehnološke izglede, kao i na međunarodna i regionalna pitanja.

Ovonedeljna poseta bi se na kraju mogla pokazati korisnijom za Putina nego za Vijetnam, kaže Le, jer pokazuje da su mu vrata i dalje otvorena.

"Vijetnam će biti dovoljno mudar da osigura da poseta neće štetiti njegovim odnosima sa SAD i zapadnim partnerima", rekao je Le i istakao: "Uspeo je da održi dobre veze sa svim velikim silama, i to igra važnu ulogu u pomaganju Vijetnamu da privuče investicije različitih partnera".

image